Hónig: Hasznos lehet, hogy a MÁV új elnöke Fidesz-alapító volt

Szerdától új igazgatósági elnöke van a MÁV Zrt.-nek Andrási Miklós személyében. Tőle és az egyidejűleg kormánybiztossá kinevezett Antali Károlytól azt várja Hónig Péter közlekedési miniszter, hogy csökkentsék a közösségi közlekedés, ezen belül a MÁV-csoport költségvetési támogatási igényét. Egyedül a vasúttársaságtól legalább 40 milliárdos spórolást vár. A kinevezéskor nem volt szempont, hogy Andrási Miklós a Fidesz alapító tagja volt, de ez a tény “hasznos lehet” – válaszolta újságírói kérdésre Hónig.

A MÁV Zrt. igazgatósági elnöki posztjára szerdán Andrási Miklóst nevezte ki Hónig Péter közlekedési, hírközlási és energiaügyi miniszter – jelentette be a tárcavezető szerdán. Andrási, aki eddig főként a pénzügyi szektorban dolgozott, körülbelül két hét múlva elnök-vezérigazgatója lesz a vasúttársaságnak. Posztján marad Heinczinger István vezérigazgató, ő a stratégiai döntésekért felelős Andrási mellett az operatív irányítást kapta feladatul. A teljes közösségi közlekedés átalakításának miniszteri biztosa pedig Antali Károly lett, aki eddig Hónig kabinetfőnöke volt, korábban pedig szintén javarészt a magángazdaságban dolgozott.

A MÁV-csoport működése nem mehet tovább a jelenlegi módon – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint azonban az egész közösségi közlekedés átalakításra szorul, mert az állami költségvetés nem engedheti meg magának az évi 280 milliárd forint támogatást. Hónig megerősítette a pénzügyminiszter által már említett 40 milliárdos összeget, amennyivel csökkenteni kell a MÁV támogatását, hozzátéve, hogy “legalább ennyivel”.

Andrási Miklósnak két hét alatt kell elkészítenie az átalakítási tervet, amelynek célja a MÁV finanszírozhatóságának fenntartása, a társaság elismertségének visszaállítása, az utasszám növelése és a párhuzamosságok megszüntetése a többi közösségi közlekedési ággal. Hónig piaci szemléletű működést vár a MÁV-tól. Andrási szerint “valószínűleg” van mód hatékonyabban elkölteni a költségvetés pénzét. Heinczinger István azt mondta: egyetért azzal, hogy csak akkor tud fennmaradni a társaság, ha javítja szolgáltatási színvonalát és átalkítja szervezetét. A MÁV nem tett le arról, hogy hasznosítsa ingatlanait, ami azonban nem vagyonfelélés – derült ki Heinczinger szavaiból. (A pénzügyi válság miatt állították le annak az alapnak létrehozását, amely az ingatlangazdálkodást végezné piaci pénzügyi szolgáltatókkal együttműködve.)

Andrási Miklós a Fidesz alapító tagja volt két évtizede. A sajtótájékoztató után Hónig Péter azt válaszolta az ezt firtató kérdésre, hogy a kiválasztáskor ez nem volt szempont, de ez a körülmény “hasznos lehet”.