Honfoglalást idéző jurta és középkori sátor Nyíregyházán

Honfoglalást idéző jurta és középkori sátor Nyíregyházán
Honfoglalást idéző jurta és középkori sátor Nyíregyházán
Nyíregyháza – Honfoglalást idéző jurtát és középkori sátrat állítanak fel Nyíregyháza tereire csütörtökön, ahol lovagok mutatják be tudásuk és korhű zenére csatákat vívhatnak az iskolások. Milyen apropóból? Megtudhatja! Programok:

„A Múlt Öröksége” nevű kulturális program zárórendezvényeként csütörtökön megrendezésre kerül városunkban I. Tan-Guru Olimpia nyíregyházi középiskolások műveltségi és kulturális vetélkedő. A Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület már korábban is szervezett különböző versenyeket, de ez eddig a legnagyobb szabású, melyet minden évben szeretnének megismételni a szervezők.

„A Múlt Öröksége egy interkulturális program az EU finanszírozásával, amely keretén belül a fiatalok régi fényképeket gyűjtöttek és elkészítették annak mai párját, valamint hozzácsatoltak az elmúlt évek történéseiből egy háttéranyagot. Az ebből készült kiállítás csütörtöktől kezdve két héten át megtekinthető a belvárosi bevásárlóközpontban. A kiállítás anyagából ezen felül pedig egy  vetélkedő is indult, ami számos átalakuláson esett keresztül, és a legvégén egy teljesen átfogó, diákokat érintő vetélkedő lett az egészből. A rendezvény közlekedési kultúrától, művészeteken át, kiállításokig, a fiatalokat érintő kérdéseken és városismereti feladatokon keresztül, sok programok lefed. Így Nyíregyházán 12 helyszínen több,  mint 21 feladat várja a jelentkező csapatokat.” – nyilatkozta Kovács László, a FIX elnöke.

Az érdekes feladatokon túl látványban sem lesz hiány: a Bessenyei téren a nagyok kipróbálhatják az íjaszatot és egy a honfoglalást idéző jurtát is felállítanak a Benczúr téren pedig egy középkori sátor lesz megtekinthető lovagi bemutatóval ahol, ki lehet próbálni a fegyvereket, a vérteket, a pajzsokat, valamit a kisebbeket ugyanitt kézműves foglalkozás és aszfaltrajzverseny foglalja le.

Arra a kérdésre, hogy Kovács úr mit üzen a diákoknak egy nappal a vetélkedő előtt, ezt a választ kaptuk:

„Ahogy a szlogenünk is írja „Egymásnak feszül ész és erő…”, sok kihívást és jó szórakozást mindenkinek!”

– Kálnai Anita –