Hondurasban lelőttek két tüntetőt, az elűzött elnök Salvadorban

A múlt vasárnap elűzött hondurasi elnök hiába próbált hazatérni, a hadsereg nem engedte elszállni gépét vasárnap a fővárosban. A repülőtérnél ugyanakkor több tízezer híve gyűlt össze, hogy Manuel Zelaya mellett tüntessen. Megpróbáltak bejutni a kifutópályára, hogy elzavarják az azt blokkoló katonákat. A hadsereg ekkor lőtt le két tüntetőt. A helyi jelentések szerint egy tizenéves lányt és egy fiatal fiút ért a golyó. Rajtuk kívül még ketten megsérültek.

Zelaya a sikertelen landolási kísérlet után Nicaraguába, majd onnan Salvadorba repült. Salvadorban az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) vezetőivel tárgyal a kialakult helyzetről. Az elzavart államfő azt mondta: ha lenne ejtőernyője, akkor kiugrana a gépből, és úgy jutna be Hondurasba.

Honduras elnökét, Jose Manuel Zelayát június 28-án katonai puccsal távolították el tisztségéből. Az államfőt a múlt vasárnap hajnalban pizsamában vitték el az elnöki palotából. A politikus Costa Ricában keresett menedéket. A hondurasi törvényhozás még aznap új államfőt választott. Az új elnök Roberto Micheletti lett, aki beiktatása után közölte: szó sem volt puccsról.

Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Hondurasban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését. Zelayának amiatt kellett távoznia, mert népszavazást akart az alkotmány módosításáról, annak érdekében, hogy újra megválaszthassák. A hondurasi törvények szerint ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig lehet valaki elnök. Zelaya referendumát alkotmányellenesnek minősítette a hondurasi törvénykezés, a legfelsőbb bíróság, és a hadsereg is ellenezte azt.

Megbuktatása és elűzése után Zelaya múlt kedden már azt mondta, hogy nem akar újra elnök lenni, mindössze hivatali idejét szeretné kitölteni, azaz januárig maradna államfő. A hondurasi parlament azonban azzal fenyegette meg, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatnák. A törvénykezés ugyanis a hatalommal való visszaélés mellett hazaárulással, és több bűncselekmény elkövetésével vádolja az elűzött elnököt.

A hondurasi elnök megbuktatása miatt az Amerikai Államok Szervezete (OAS) szombaton felfüggesztette Honduras tagságát – miután követelésük ellenére a közép-amerikai államban nem helyezték vissza tisztségébe a katonai puccsal megbuktatott elnököt. Az OAS washingtoni rendkívüli ülésén 34 szavazati joggal rendelkező állam közül 33-an szavaztak a felfüggesztés mellett. A szervezet egyébként utoljára Kuba tagságát függesztette fel 1962-ben, miután a kommunista szigetállam az akkori szovjet blokkhoz csatlakozott.