Homokzsák után jönnek a szivattyúk

Homokzsák után jönnek a szivattyúk
A Hernád menti települések fellélegezhetnek, lassan levonul az ár, az embereknek nem kell éjjel-nappal a gáton őrködniük. Az önkormányzatoknak azonban még ezután is akad dolguk jócskán…  Árvízvédelmi tájékoztató

A Hernád menti települések fellélegezhetnek, lassan levonul az ár, az embereknek nem kell éjjel-nappal a gáton őrködniük. Az önkormányzatoknak azonban még ezután is akad dolguk jócskán.
Hidasnémetiben a gátak magasítását még nem bontják, mint Becse Csaba polgármester fogalmazott, várnak vele néhány napot, figyelik a vízügyi igazgatóság előrejelzéseit. A jövő héten elhordják a homokszákokat, majd a megrongálódott töltések javítása következik. Előtte azonban fel kell mérniük a károkat, hisz pályázhatnak a költségek egy részére. A településen két ház került veszélybe, ezek udvarát fertőtleníteni kell, majd a szennyvízaknákat kiszivattyúzni.
A polgármester porblémaként említette, hogy nincs pénz a gátak sérüléseinek kijavítására és megmagasítására, pedig erre nagy szükség lenne. Ugyanígy gond a gazdák mezőgazdasági kára, hiszen az ár előtt nem fejeződött be az aratás, azt pedig még nem is tudják, hogy mennyire sínylette meg a túl sok vizet a burgonya és a kukorica.

Levonulóban
Az ár levonulóban van Felsődobszán is, de a homokzsákok még jelzik az elmúlt napok küzdelmét. Pár nap múlva itt is elkezdődik a töltésmagasítás és a nyúlgátak visszabontása, tudtuk meg Becse Klára polgármestertől. A településen 30 ház kertjét öntötte el az ár, 4-6 pincébe is betört a víz, két családnak pedig a garázsában állt a Hernád vize. Az elárasztott pincéket és garázsokat szivattyúzni kell, ami el is kezdődött, a kertekben és udvarokban pedig nem maradhat el a fertőtlenítés. A fertőtlenítő szert az önkormányzat biztosítja, a házak tulajdonosai pedig elvégzik a szükséges munkálatot.

 

“Nincs pénz a gátak sérüléseinek kijavítására és megmagasítására, pedig erre nagy szükség lenne.” Becse Csaba


Apad, árad
Hernád:
Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Hernádon szerdán. A folyó alsó szakaszán ütemes, de viszonylag lassú, kétóránként 3 centiméternyi az apadás. Gesztelynél szerdán 8 órakor 352 centiméteres vízállást mértek, így a harmadfokú készültséget másodfokúra mérsékelték. A korábbi legkritikusabb védekezési hely, Ócsanálos térségében is megkezdõdik az ideiglenes védmûvek visszabontása. Itt egyes szakaszokon – a Vadász-patak lakóházak felõli oldalán – UV-álló fóliával takarják le a homokzsákos magasításokat, hogy egy esetleges késõbbi árvíz esetén felkészülten várják a levonuló vizet.

Bodrog:
Tartósan magas marad a Bodrog vízállása a következõ napokban; szerda reggel Felsõbereckinél 599 centiméteres, stagnáló vízállást mértek. Sárospataknál pénteken körülbelül 550 centiméterrel tetõzik az ár a folyón.

Tisza:
A Tisza Tokaj alatti szakaszán a tetõzést a hét második felére várják. A folyó három árvízvédelmi szakasza mentén, Zemplénagárdtól a Sajó torkolatáig elsõfokú készültség van érvényben.