Homályos bükkszenti emlékek

Benik Balázs
Benik Balázs
A címvédő Benik Balázs ismét harcban lehet az abszolút elsőségért az első osztályú rally bajnokságban.

Ezt az egri futamon látottak csak még jobban alátámasztják, hiszen Varga István navigátorral együtt a kétszeres bajnok kiegyensúlyozott teljesítménnyel szerezte meg az abszolút második helyet Turi Tamás mögött. Bár az első napon Benik Balázs hibázott, de utána tartani tudta a lépést a vezető egységgel, és kevesebb, mint húsz másodperccel szorult a dobogó második fokára.

– Nagyon sok van hátra ebből az idényből, ezért értékes az egri ezüstérmünk – vélekedett a 14. McRally előtt Benik Balázs. – Nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan páros vert meg minket, amely rendkívül erős, és egy újabb fejlesztésű technikával állt oda a rajtvonal mögé. A mi lehetőségeinket és a körülményeket figyelembe véve maximálisan elégedett vagyok azzal a hétvégével, ugyanakkor azon dolgozunk, hogy Miskolcon már ismét harcban legyünk az abszolút elsőségért.

Ha azt mondjuk Miskolc, Benik Balázsnak először a 2003-as nagy bukás jut az eszébe, amikor még Somogyi Pállal az oldalán a sátai célban estek egy óriásit. A rossz emlékek azonban nem kísértik a versenyzőt, hiszen azóta nyert már két bajnoki címet, és az utóbbi időben a borsodi száguldások alkalmával is bizonyítani tudott.

- Történt már velünk minden Miskolcon, jó és rossz is. Vegyesek az emlékek, de az utóbbi időkben már inkább pozitívumokra gondolhatok vissza. 2005 után úgy érzem, megtört a jég, hiszen akkor nyertünk, tavaly pedig a második helyen értünk célba. Nem bánnám, ha folytatódna ez a „liftezős” sorozat ebben a bajnokságban is. Azt mindenesetre előre leszögezhetjük, hogy izgalmas lesz április utolsó hétvégéje. Elég, ha csak a pályák közül a bükkszentlászlóit említem meg, ahol nagyon régen versenyeztünk. Homályosak az emlékek, ezért nagy érdeklődéssel várom a pályabejárást, és magát a kétirányú gyorsaságit is. De ezen kívül a baleset ellenére Sátára is szívesen megyek vissza, mert egy rendkívül technikás, igazi rally pálya, és kellő hosszúságú is.

Benik Balázs ugyanakkor megjegyezte: bízik benne, hogy műszaki szempontból problémamentes verseny előtt áll Miskolcon, mert ebben az esetben harcban lehet a végső győzelemért Turiékkal, Spitzmüllerékkel, ifj. Tóth Jánossal és a többi menővel. Abban pedig egyetértett a címvédő: a sportág ismét hazaköltözik, hiszen az ország ezen szegletében az emberek szó szerint „megőrülnek” a benzingőzért.