Magyarország

2012.07.29. 09:41

Hatvan külföldinek indít magyar nyelvi kurzust a pécsi egyetem

Pécs, 2012. július 29., vasárnap (MTI) - Huszonöt országból mintegy hatvan hallgató ismerkedhet a magyar nyelvvel és kultúrával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hagyományos nyári kurzusán, amelyet hétfőtől tizenharmadik alkalommal indítanak el a baranyai megyeszékhelyen.

Pécs, 2012. július 29., vasárnap (MTI) - Huszonöt országból mintegy hatvan hallgató ismerkedhet a magyar nyelvvel és kultúrával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hagyományos nyári kurzusán, amelyet hétfőtől tizenharmadik alkalommal indítanak el a baranyai megyeszékhelyen.A PTE az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában azt írta, hogy az orvosi kar nemzetközi oktatási központja által szervezett Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevői kéthetes hatvanórás és négyhetes százhúsz órás intenzív tanfolyamon hat nyelvi szinten, kis csoportokban tanulhatnak.

Az oktatás élményközpontú: a diákoknak a tantermi órák mellett valós élethelyzetek is segítenek a magyar nyelv alapjainak elsajátításában vagy tudásuk elmélyítésében. Utóbbira villányi borkóstolón, kézműves-foglalkozással egybekötött püspökszentlászlói kiránduláson és az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay Kulturális Negyedben tett látogatáson lesz mód.

A tanulók a kurzus végén vizsgát tesznek és oklevelet kapnak. Nemcsak a nyelvi, hanem a gasztronómiai ismereteik is bővülhetnek, mivel lehetőséget kapnak, hogy magyar ételeket készítsenek profi és amatőr szakácsok irányításával.

Pelcz Katalin, a program vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a PTE nyári egyetemére azok jelentkeznek, akik magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulnak tovább, külföldi egyetemeken magyar szakra járnak, vagy több nyelven beszélő nyelvészek, és új idegen nyelvként ezúttal a magyart választották.

A diákok között vannak Magyarországon élő és magyar származású külföldiek is, akik szeretnének megtanulni magyarul.

A hallgatók egy része szomszédos országokból utazik Pécsre, de várnak diákokat Egyiptomból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Kínából és Japánból is.

Pelcz Katalin megjegyezte: a PTE nyári és téli nyelvi kurzusain az elmúlt több mint egy évtizedben már ezernél is többen tanulhattak magyarul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!