Holtan találtak egy ellenzéki fehérorosz újságírót

Minszk melletti nyaralójában pénteken holtan találták meg Oleg Babenyint, az ellenzéki Chartia’97 hírportál alapítóját – adta hírül szombaton az ukrán UkraNews hírújság. A halál okáról egyelőre nem nyilatkoztak a hatóságok.

A fehérorosz rendvédelmi szervektől kiszivárgott információk szerint egyelőre nem tártak fel bűncselekményre utaló jeleket az újságíró halálával kapcsolatban.

Oleg Babenyin korábban a Minszkben kiadott Imja (Név) című lap főszerkesztő-helyettese volt, majd 1998-ban megalapította a Chartia’97 elnevezésű ellenzéki hírportált, amelyben rendszeresen bírálták Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök személyi kultuszba hajló kormányzási módszereit.

Az újságíró egy korábbi interjújában elmondta, hogy 1997-ben ismeretlen személyek elrabolták, és egy erdőbe hurcolták, ahol megfenyegették, majd közölték vele, hogy megtanítják neki, “miként illik viselkedni a hatalommal szemben”. Akkor nem esett komolyabb bántódása. Elrablói kifosztották ugyan, de szabadon engedték. A rendőrség nem találta meg a tetteseket.