Holtan találák a kráterbe esett hegymászót

Helikopterrel sikerült felhozni a Mount St. Helens kráterébõl azt a hegymászót, aki még hétfõn szenvedett balesetet. A mentõcsapatok abban reménykedtek, hogy még életben van a férfi.

Joseph Bohlig tapasztalt hegymászó volt, a hírhedt vulkánt például 68-szor hódította már meg. Hétfõn a Mount St. Helens kráterének peremén járt, amikor beszakadt alatta a hó, az 52 éves férfi pedig több mint 450 métert csúszott a mélybe.

A hatóságok megszervezték a mentõakciót. Helikopterrel próbáltak lemenni hozzá, de az erõs szél és az alacsony felhõzet miatt kénytelenek voltak visszafordulni. A második kisérletre, helyi idõ szerint kedden délután a tengerészgyalogság egyik helikopterével végül elérték a hegymászót. “Miután leereszkedtek, megállapították, hogy halott” – mondta Dave Cox a helyi rendõrség egyik vezetõje hozzátéve, hogy a halálának pontos okát és idejét majd csak a boncolás fogja megállapítani. A mentõegységek abban reménykedtek, hogy életben van még a férfi. “Csalódottak vagyunk” – mondta Cox.

A Seattle városától 150 kilométerre lévõ Mount St. Helens-hez kötõdik az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb vulkánkitörése. 1980-ban szinte felrobbant a hegy 57 ember halálát okozva.Sporthírek