Holnaptól záróra-rendelet a Terézvárosban – az üzletek többsége nem kért mentességet

Szeptember 1-jén életbe lép az úgynevezett záróra rendelet Budapest VI. kerületében. Hatvani Csaba alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: a szabályozás azokra a vendéglátó és kereskedelmi üzletekre vonatkozik, amelyek augusztus 31-ig nem adtak be kérvényt az eltérõ nyitvatartásra. A terézvárosi képviselõtestület egyébként legközelebb szeptember 10-én tárgyal a rendeletrõl, de az érdekképviseletekkel ennél korábban is egyeztetnének.

Hatvani Csaba elmondta: vizsgálták az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjérõl szóló rendelet szankcióinak felfüggesztését, de jogilag nem tudták megoldani a kérdést. Emiatt este 10 és reggel 6 óra között zárva kell tartaniuk azoknak a terézvárosi teraszoknak, sörözõknek és üzleteknek, amelyek nem kértek mentességet augusztus 31-ig. Az alpolgármester hozzátette: a kerületben 2800 ilyen helynek van mûködési engedélye, ebbõl az este 10 óra utáni nyitvatartás 250-et érint. A rendelettõl eltérõ nyitvatartást legkevesebb 60 hely kérte, ezekbõl 28 megkapta az engedélyt, egyet visszautasítottak, a többit pedig még nem bírálták el. Utóbbiaknak egyébként az értesítésig nem kell betartaniuk a zárórát – mondta Hatvani Csaba.

Az alpolgármester arról is beszélt: nem érti, hogy a többi üzlet és vendéglátóhely miért nem adta be a kérvényt, mivel közöttük is vannak olyanok, akik automatikusan megkapták volna az engedélyt. Ezt egyébként azoknak a helyeknek adják ki, amelyekkel korábban semmilyen probléma nem volt, vagy megszerezték a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását.

Hatvani Csaba elmondta: a következõ képviselõtestületi ülést szeptember 10-én tartják, ahol Kékesi Tibor szocialista képviselõ egy elõterjesztést nyújt be, amiben felfüggesztené a rendeletet november 1-ig. Az alpolgármester hozzátette: egy korábbi megegyezés szerint az érdekképviseletek szeptember 15-ig javasolhatnak módosításokat a rendeletben, de nyitottak rá, hogy ennél korábban is egyeztetõ tárgyalás legyen.

A VI. kerületi önkormányzat június 25-én fogadta el azt a rendeletet, amely szerint a kerületi üzletek – amelyek lakóházban vannak és este tíz után is nyitva szeretnének tartani – kötelesek beszerezni a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását. A boltok ugyan egész éjjel nyitva tarthatnak, a teraszoknak azonban már éjfélkor, az egyéb vendéglátóhelyeknek pedig legkésõbb hajnali egykor be kell zárniuk.