Holnaptól Szegeden látható a Kovács Gábor Gyűjtemény

Csütörtökön nyílik kiállítás a szegedi REÖK-Palotában a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) gyűjteményéből. A klasszikus magyar festészet 80 alkotójának több mint száz képét bemutató tárlatot szeptember 19-ig tekinthetik meg a látogatók a szegedi kiállítóhelyen.

A “Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből” című tárlat az idei Szegedi Szabadtéri Játékok kísérőrendezvénye. A REÖK-Palotában a négyszáz darabos magángyűjtemény csaknem 120 alkotását állították ki, köztük Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Csók István, Iványi-Grünwald Béla, Tihanyi Lajos, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar, Kádár Béla és Vaszary János műveit nézhetik meg a látogatók.

A kiállítás átfogó magyar festészettörténeti áttekintést nyújt a 18. század elejétől az 1930-as évekig, közölte szerkesztőségünkkel Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, művészettörténész.

Kérdésünkre válaszolva Fertőszögi Péter elmondta: a Szegeden kiállított 113 kép összértéke több milliárd forint. A gyűjtemény darabjait a nagyközönség korábban már láthatta Budapesten, az Andrássy úti KOGART Házban, Veszprémben, Orosházán és Kecskeméten is, tette hozzá a művészettörténész. A képek ilyen összeállításban és ekkora számban még sosem szerepeltek vidéki városban, hangsúlyozta a Fertőszögi Péter.

A kiállítás szeptember 19-ig tekinthető meg a REÖK-Palotában.Sporthírek