Holnap kerül az Országgyűlés elé a drogjelentés

Kedden kerül a parlament elé a hazai kábítószerellenes harc hatékonyságáról szóló jelentés. A témában készített, nemzeti stratégiai program tapasztalatairól a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság hétfői ülésén számolt be a kormány képviselője.

2003 és 2005 között a felmérések szerint nőtt a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma; az esetek súlyossága ugyan nem változott, de 2005-ben már 2616 lezárt ügyet tartottak nyilván, ami meglehetősen soknak számít – hangzott el az ülésen. Az elkövetők több mint 90 százaléka saját magának szerezte be a drogot, az esetek 67 százalékában ez volt az első bűntény, amit elkövetett. A tapasztalatoktól eltérően csaknem mindegyikük fiatalabb volt 31 évesnél; az illegális szereket fogyasztók többnyire a 18-24 éves korosztályból kerülnek ki, a kiskorúak aránya pedig 17-18 százalék körül alakult az utóbbi években. A nemek aránya csaknem azonos – derül ki a jelentésből.

A legelterjedtebb kábítószerfajta továbbra is a marihuána, ezt az ecstasy és az amfetamin követi. Az elmúlt években ez utóbbiból foglaltak le a legtöbbet a hatóságok. A heroin többnyire a balkáni térségből érkezik Magyarországra, amely továbbra is tranzitországnak számít e téren – hangzott el az ülésen.

A kormány és a minisztériumok minden évben több százmillió forintot költenek a prevencióra és a kezelésre. 2003-ban 680 milliót fordítottak a problémára, 2004-ben a takarékossági intézkedések miatt kevesebb, mint 200 millió jutott erre a célra. 2005-ben azonban már csaknem egymilliárd forintot költöttek a probléma kezelésére. A kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készített nemzeti stratégiai programról szóló jelentést kedden tűzi napirendre az Országgyűlés.