Holnap indul az Animarczi

Animarczi néven animációs filmklubot indít a Marczibányi Téri Művelődési Központ. A budapesti intézmény filmklubja az Animáció Világnapján, kedden nyitja meg kapuit. Az első esten mások mellett, Cakó Ferenc animációval, Kovásznai György Habfürdő, című egészestés alkotásával és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak legfrissebb munkáival várják a közönséget. Az első alkalom ingyenes, a továbbiakban 500 forint a belépő – tájékoztatta szerkesztőségünket Makofka Tünde, az intézmény sajtóreferense.

Az Animáció Világnapjának (október 28.) megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörőjének, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Nemzetközi filmválogatás, dokumentarista tematikus blokkok, egészestés animációs filmek és szakmai fórumok várják egyebek mellett az érdeklődőket az Animáció Világnapján. Az idén már több naposra bővült programsorozat keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínház kistermében november 2-án tartanak egész nap ingyenes filmvetítéseket. Ebben az évben a fővárosi helyszínek mellett, Debrecenben és Nagyváradon is láthatók lesznek az animációs alkotások.

Az Animarczi filmklub szervezői a következő hetekben elsősorban a hazai animációs műhelyek munkáit mutatják be az érdeklődőknek. A magyar alkotókon kívül, a szakma legnevesebb külföldi képviselőit is megismerhetik a Marczibányi Téri Művelődési Központban helyet kapó filmklub látogatói.