Holnap indul a Kapolcsi Bűvészeti Napok

Kapolcson több mint 400, a környező településeken pedig további 300 program várja a látogatókat péntektől tíz napon keresztül a Kapolcsi Bűvészeti Napokon. Az idén 60 millió forintos költségvetésből megvalósuló összművészeti fesztivál augusztus 3-ig tart.

Ebben az évben nem a Művészetek Völgye Fesztiválra, hanem a Kapolcsi Bűvészeti Napokra várják a látogatókat. Márta István, a rendezvény-sorozat igazgatója emlékeztetett arra, hogy a finanszírozási gondok miatt, ebben az évben egy kisebb léptékű, öntevékeny, önkéntes és önfenntartó rendezvényt tudnak megtartani a hagyományos Völgyfesztivál helyett.

A rendezvény hatvan milliós költségvetése csak az úgynevezett dologi kiadásokat fedezi, így a fellépők ebben az évben gázsi nélkül vállalták a fellépést, ahogyan maguk között elnevezték: “zsíroskenyeres útiköltségért”. Mások mellett, az Amadinda együttes, Jordán Tamás, Palya Bea, Hobo és Dinnyés József lép fel zsíroskenyérért a tíznapos rendezvényen.

A korábbi évektől eltérően idén Kapolcs lesz az összművészeti fesztivál fő helyszíne. Lesznek ugyan kapcsolódó, öntevékeny rendezvények a hagyományos völgytelepüléseken, így Taliándörögdön, Vigántpetenden, Monostorapátian, Öcsön és Nagyvázsonyban, de nem a korábban megszokott mennyiségben. Egyedül Pula marad ki idén.

A szervezők interneten meghirdették az önkéntes fellépők pályázatát is, ahova 250 színházi, zenei és egyéb produkció pályázott. Közülük 75-öt választottak ki, akik szintén ingyen vállalták a szereplést. A Kapolcsi Bűvészeti Napokon láthatja a közönség a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadását, és számos veszprémi zenei együttes koncertjét.

A Kapolcsi Bűvészeti Napok keretében a kortárs zsidó kultúrával is megismerkedhetnek a résztvevők. A Sirály Kulturális Központ és a Marom Budapest non-profit szervezet Sátoros Ünnep elnevezéssel nyolc napos kulturális fesztivált tartanak Monostorapátiban. Július 26-és augusztus 2-a között több mint 100 programmal, köztük koncertekkel, színházi előadásokkal, filmklubbal és nem utolsósorban kóser konyhával várják az érdeklődőket.

Július 25-és augusztus 3-a között pedig Nagyvázsony a humor magyar fővárosa lesz, mondta el korábban a Föggetlen Hírügynökségnek Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője. Tíz napon keresztül csaknem 30 humorista részvételével rendezik meg először a DumaVölgy – Humorvár estéket Nagyvázsonyban. A Dumaszínház, a Showder Klub-csapat és a Rádiókabaré sztárjai minden este várják a publikumot a humorestekre.

Márta István kitért arra is, hogy ebben az évben összesen kétféle jegy lesz a rendezvényen, és ezeket a belépőket is csak korlátozott számban tudják kiadni. A napijegyből összesen 1500-at , az úgynevezett sétálójegyből, amivel többek között a kiállításokat nézhetik meg a látogatók, 2000-et. A fesztiváligazgató hozzátette, a fesztivál honlapján folyamatosan tájékoztatják majd az érdeklődőket, hogy érdemes-e útra kelniük.

A korábbi évektől eltérően Márta István szerint idén lehetetlen megjósolni, hogy hány látogatója lesz a Kapolcsi Bűvészeti Napoknak. Kérdésünkre válaszolva a fesztiváligazgató hangsúlyozta: tulajdonképpen annyira nem is érdekli a látogatószám, a szervezőkkel arra törekednek, hogy aki ellátogat a rednezvényre, az jól érezze magát. A tavaly július 27-e és augusztus 5-e között megrendezett Művészetek Völgye Fesztiválon 260 ezren fordultak meg.

Az idei Kapolcsi Bűvészeti Napok részletes programja a www.kapolcs.hu oldalon olvasható.