Hollywood-i csillag a halálos kór ellen; a malária elleni küzdelem napja – április 25.

A malária elleni világméretű összefogást sürgeti Hollywood egyik legnagyobb sztárja, Ashley Judd. A világsztár a malária elleni küzdelem világnapján arra hívta fel a figyelmet, hogy még ma is percenként kettő, naponta pedig körülbelül 3000 gyermek kapja meg ezt a betegséget. A fertőzés általában a legszegényebb országokban szedi az áldozatait.

Hét évvel ezelőtt április 25-én tartották az első afrikai Malária-elleni csúcstalálkozót. 44 malária sújtotta afrikai ország vezetője akkor nyilvánította ezt a napot a betegség elleni fellépés napjának. Idén első ízben az Egyesült Államokban is tartanak hivatalosan megemlékezést.

Ashley Judd, hollywoodi színésznő, több kiváló szerep (Szemtől szemben, Ha ölni kell, Kettős kockázat, Tiszta ügy, Ragyogó évek) megformálója, két évvel ezelőtt egy nemzetközi kutatóprogram keretében látogatott Kenyába, abba az országba, ahol naponta 90 gyermekéletet követel a malária. A filmcsillag útja során kórházakat, családokat keresett fel, előadásokat tartott a malária elleni védekezésről a helybelieknek.

A 39 éves sztár, akit 1996-ban a People magazin beválasztott a Föld 50 legszebb embere közé, a malária elleni nap alkalmából a CNN hírtelevíziónak adott élő interjúban szólított fel a megelőzést szolgáló ún. védőháló-program támogatására.

A Föld lakosságának 40%-a van kitéve malária veszélynek, minden évben 350-500 millió fertőzést diagnosztizálnak, melyből több, mint egymillió végződik halállal. Afrikában az öt év alatti gyermekek körében még mindig a malária az első számú halálos fenyegetés.