Hollywood bölcsője Ricse

Emlékfát ültettek
Emlékfát ültettek
Ricse – Adolf Zukornak az emléktábláját avatták fel Ricsén emlékezve a filmes halálának negyvenedik évfordulójára.

A Paramount Stúdió alapítója a település szülöttje volt, és emlékét péntektől emléktábla is őrzi a róla elnevezett ricsei művelődési központban. Vécsi István, a település polgármestere köszöntötte mindazokat, akik ápolják Adolf Zukor emlékét. Külön kiemelte Bokor Balázst, a volt Los Angeles-i főkonzult, Bunyik Bélát, az amerikai magyar filmfesztivál igazgatóját, Rofusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendezőt. A megemlékezésen jelen volt Csupó Gábor, a magyar származású amerikai rajzfilmes, producer és zenész.

Az ünnepségen levetítették Kerényi László dokumentumfilmjét, majd fórumbeszélgetés keretében hangzott el, hogy immár harminc magyar származású művésznek van Oscar-díja. Sőt, a megemlékezésen egy eredeti Oscart is bemutattak, Rofusz Ferencét, aki a nyolcvanas években nem utazhatott ki a díj átvételére, sőt – mint kiderült – ő maga is csak a Szabad Európa Rádióból értesült a filmes sikeréről.

Elhangzott az is, hogy érdemes lenne egy emlékházat nyitni a településen Hollywood bölcsője címmel. Már csak azért is, mert a zempléni körzetben, Tolcsván született a Fox Stúdió megalapítója is, akinek ugyancsak felújítható állapotban van a szülőháza. Ez a turisztikai túravonal vonzó lehet a külföldieknek, akik keresik az amerikai filmgyártás központjának a gyökereit.

– ÉM-SZI –