Holland tűzoltók Mezőcsáton

Akt.:
Örömmel fogadták az ajándékokat
Örömmel fogadták az ajándékokat - © Fotó: Ádám János
Mezőcsát – Elsők között voltak, akik megtekinthették a májusban kialakított emlékszobákat.

Különlegesen kedves és megbecsült vendégei voltak májusban a mezőcsáti önkéntes tűzoltóknak: Hollandiából érkezett három ottani bajtársuk, akik a korábbi ismerkedést követően ellátogattak ide, mégpedig egy autónyi ajándékkal – számol be a csáti újság. A hétvégén, amit itt töltöttek, alkalmam volt találkozni velük, hogy meg-kérdezzem: hogyan is jött létre ez a kapcsolat.


Korszerű felszerelésekkel

Albert Hoof, Peter Zijlstra és Jelle van der Volle a hollandiai Kollumból érkeztek. Ismeretségük a mezőcsátiakkal egy közösségi oldalon kezdődött az elmúlt évben. Városuk hasonló nagyságú, mint Mezőcsát, s egyaránt dolgozik benne hivatásos és önkéntes tűzoltóság. Felszereltségük professzionális, minden szükséges eszközzel rendelkeznek és azok kiváló állapotban vannak. Mivel saját felszerelésük mindig korszerű, ezért időről időre feleslegessé válnak a már nem használtak – így adódott a lehetőség, hogy ez utóbbiakkal segíthessék más szervezetek munkáját.

Az elmúlt évben egy erdélyi magyar tűzoltóságnak siettek segítségére adományukkal, idén visszamentek megnézni, hogyan boldogulnak vele, és egy kicsit kontrollálni is: vajon jó kezekben vannak-e az értékes eszközök. Tavaly útba ejtették Mezőcsátot, megismerték az itteni kollégák munkáját, mentalitását, és a tapasztalatok alapján úgy döntöttek: ide is eljuttatják segítségüket. Magukat a felszerelési tárgyakat ingyenesen adták a mezőcsátiaknak, ám az út lebonyolításához pénzre volt szükségük – ezt adománygyűjtéssel biztosították. A kollumiak szívesen és bőkezűen járultak hozzá az úthoz, így valósulhatott meg ez a találkozó.

A holland tűzoltók alaposan megrakott kocsival érkeztek. A többmilliós értékű adománycsomag tartalmazott egy feszítő-vágót tápegységgel és feszítőhengerrel (ez a gépjárműből mentéshez kiváló eszköz, mindössze kétéves), valamint hoztak számos, a műszaki mentéshez szükséges felszerelést és védőöltözetet, mobil vízágyút, tömlőhidat, légzésvédelmi felszerelést és még sok egyebet.


Visszatérnek

A mezőcsáti önkéntesek szerény vendéglátással és barátsággal viszonozták a nagylelkű adományokat. Holland barátaik az elsők között voltak, akik megtekinthették a májusban kialakított emlékszobákat, ahol a mezőcsáti tűzoltók régi eszközei és a versenyeken szerzett trófeák kaptak helyet. Elismeréssel nyilatkoztak az itteni önkéntesek munkájáról, elhivatottságáról, kötelességtudatáról. Megkóstolták a magyar ételeket, jóízű beszélgetéseket folytattak, és azzal az ígérettel távoztak, hogy visszatérnek városunkba.

– ÉM –


Felhívás

Az 1885-től létező mezőcsáti önkéntes tűzoltóság helyi gyűjteménye gazdagításához szívesen vesz a padláson, kamrában porosodó egykori tűzoltó eszközöket, viseleteket.
hirdetés


hirdet�s