Hólepel alatt több amerikai állam

Bár a hórekordok még nem dõltek meg, kilencven éve nem látott mennyiségû hólepel borította be az Egyesült Államok keleti részét szombat estére.

A legtöbb helyen mintegy 60 centiméternyi csapadék esett egy nap alatt. Több százezren maradtak áram nélkül a heves szélviharokat is hozó front miatt a keleti államokban.

A viharzóna mintegy 1000 kilométeren húzódik Észak-Karolinától New Jersey államig. A hó súlyát egyre kevésbé viselik a faágak, amelyek villanyvezetékeket szakítanak le sokfelé. Maryland és Virginia államokban már 350 ezer ember maradt áram nélkül. A szakemberek attól tartanak, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog, mert a nagy havazást nagy hideg váltja fel, ami jegesedést okoz mindenütt.

Sokan nem fogadták meg a tanácsot, hogy ne üljenek autóba. A rendõrség szerint ezerszámra futnak be hozzájuk a hívások, az emberek döntõ többsége balesetekhez, elakadásokhoz kér segítséget. A közlekedésben másutt sem jobb a helyzet, a repülõterek többsége egyáltalán nem, vagy csak akadozva üzemel, a vasút pedig szintén leállt a 90 km/h-s széllökéseket is hozó hóvihar miatt. Philadelphiában 68, Washingtonban ennél néhány centiméterrel kevesebb esett, ami alig néhány centivel marad el az 1922-es hóvihar idején mérttõl.