HOLDRA SZÁLLÁS – 40 – A hitetlenek 40 év után sem hiszik el a holdraszállást

Negyven évvel azután, hogy 1969. július 20-án Neil Armstrong az első emberként a Holdra tette a lábát, Amerikában még mindig akadnak olyanok, akik az egészet nem hiszik el. Szerintük Holdra szállás nem is volt, a jelenetet az Arizona-sivatagban vette filmre az amerikai űrkutatási hivatal.

A tagadók úgy gondolják, hogy a megrendezett holdra szállással az akkori amerikai kormány a vietnami háborúról akarta elvonni a figyelmet.

A hitetlenek több elmélettel is előrukkoltak. Az egyik szerint a holdutazás 1969-ben technikailag lehetetlenség volt, az űrhajósok megsültek volna a Holdhoz vezető úton a Van Allen övezet sugárzásától.

A legtöbb hitetlen azzal próbálja alátámasztani véleményét, hogy az első két űrhajós Holdon készült fényképein nem látszanak az égen csillagok. Márpedig ha a Holdnak nincsen atmoszférája, akkor a csillagoknak ott még erősebben kell látszaniuk, mint a Földön.

Egy múlt heti amerikai rádióműsorban azonban szakemberek megmagyarázták, hogy még a Földön is csak akkor látszanak az éjszakai felvételen a csillagok, ha megfelelően hosszú expozíciós idővel készül a fénykép, de a Hold napos oldalán nagyon rövid idővel kellett fényképezni. Olyan expozíciós idő mellett, amilyet az amerikai űrhajósoknak kellett használniuk, a Földön sem lennének láthatóak a csillagok.

A hitetlenek másik kedvenc érve az, hogy a Holdra szálláskor készített videófelvételen lobog az amerikai zászló, holott a Holdon nincsen levegő, így nincs szél sem.

A tagadás egy időre szendergett, egészen 2001-ig, a Fox TV “Összeesküvési elmélet: Leszálltunk-e a Holdon?” című műsoráig. Az adás úgy állította be a NASA űrhivatalt, mint amely mással sem foglalkozik, mint “hülye filmek rendezésével” – fogalmazott a Science@NASA website.

A vita talán elcsendesedik majd, ha a közeljövőben az Egyesült Államok újra embert küld a Holdra, ahogy ez a tervekben szerepel. Persze az is lehet, hogy amikor a következő űrhajósok lefényképezik a 40 évvel ezelőtti Holdra szállás ott maradt eszközeit, a hitetlenek majd azt mondják: “Ezt is úgy hamisították”.