Holding kontra dolgozók – Megosztás ellen egységes sztrájk

Akt.:
Holding kontra dolgozók – Megosztás ellen egységes sztrájk
Miskolc – Munkaleállásra készülnek a miskolci tömegközlekedésben dolgozók, több szakszervezet szervezésében.

Az év folyamán a Miskolc Holding Zrt. a 3 százalékos, differenciált béremelésről határozott, kiterjesztve azt valamennyi tagvállalatára. Azok szakszervezetei a holding anyagi helyzetére tekintettel abba is belementek, hogy a 3 százalékos, differenciált béremelés kifizetését (január 1.-ig visszamenőleg) az év második felére halasztották. Ennek halogatását a tagság egyre türelmetlenebbül fogadta, így az érdekképviseletek demonstrációt szerveztek. A szervezés alatt közölték velük, hogy a zrt. likviditási helyzete nem teszi lehetővé idén a 3 százalékos bérfejlesztést.

A demonstrációt – a cégvezetés intése ellenére – október 6-án megtartották, a közös petícióra a polgármester azóta sem válaszolt. A holding vezérigazgatója egy találkozón arra hivatkozva, hogy az MVK Zrt.-nél az autóbusz- és villamos járművezetők bére elmarad az országos átlagtól, e munkakörökben dolgozók számára november 1-jétől 5 százalékos bérrendezést javasolt. A dolgozói kör béremeléséről a helyi médiumokat mint tényt értesítette a holding. A hírről hivatalosan nem, csak a Borsod Online-ról értesültek az érdekvédők.

A szakszervezetek nem tudják elfogadni, hogy a tulajdonos a nehezen kiharcolt idei béremelési megállapodást egységes rendezés helyett csak a járművezetőknek adná meg novembertől. A megállapodás figyelmen kívül hagyása, valamint a megosztás elleni tiltakozásul – a helyi közösségi közlekedésben működő három szakszervezet által jegyzett, november 18-án kiadott tájékoztató szerint – sztrájkot szerveznek.

A Miskolc Holding aznap közleményben cáfolta, hogy a vállalat többi dolgozójáról megfeledkezett volna. A mostani béremelést csak első körként említik.

ÉM-SzK


A Miskolc Holding Zrt. nem értesítést kapott, hanem béremelést adott

Miskolc – Nem igaz, hogy a Miskolc Holding Zrt. értesítést kapott volna sztrájkbizottság felállításáról az MVK Zrt.-nél. Az viszont igaz, hogy a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága döntött az összes busz- és villamosvezető, november 1-től érvényes 5%-os béremeléséről.

Az autóbusz- és villamosvezetők öt százalékos béremeléséről döntött a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága

Miskolc – A Miskolc Holding Zrt. vezetése által megfogalmazott béremelési javaslatot az MVK Zrt. érdekképviseleti szervezetei az október végi tárgyalásokon visszautasították. Az így előállt helyzettel összefüggésben, a következő álláspontot alakította ki a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága.
hirdetés
hirdet�s