Holdfogyatkozás volt Magyarországon – fotókkal

Az esős időjárás ellenére Magyarország sok területén, például Budapesten és környékén is lehetett látni többnyire a teljes holdfogyatkozást vasárnapra virradó éjjel. Az égi jelenség magyar idő szerint szombat este 21 óra 18 perckor kezdődött. A Hold nagyjából éjféltől hajnali egyig (23 óra 44 perctől 0 óra 58 percig) volt teljesen a Föld árnyékkúpjában.

A holdfogyatkozás kezdetét általában takarta a felhőátvonulás, de a teljes fázis idejére több helyen kitisztult az ég. A csillagászat.hu weboldalon Miskolcon, a Bács-Kiskun megyei Dávodon és Kecskeméten készült kitűnő fotókat közöltek a holdfogyatkozásról. Ilyenkor a Hold akkor is látszik, amikor teljesen eltakarja a Föld árnyéka, mert bolygónk légkörén mindig átszűrődik valamennyi szórt fény is. Ettől válik a Hold teljes holdfogyatkozáskor vér- vagy rézvörösre, néha majdnem barnára. A szín attól függ, hogy mennyi por van éppen a Föld légkörében. Nagyobb vulkánkitörések után több a por, olyankor holdfogyatkozáskor a Hold képe sötétebb. Mivel az utóbbi időben nem volt nagyobb vulkánkitörés, ezért most a Hold képe világosabb, narancsvörös volt.

Holdfogyatkozás akkor történik, amikor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba kerül, és a Föld árnyékot vet a Holdra.

A teljes holdfogyatkozás látható volt egész Európában, Afrikában, Dél-Amerikában, valamint az Egyesült Államok és Kanada keleti területein.

Az előző (nálunk is látható) teljes holdfogyatkozás 2004 májusában volt, a következő 2008 februájában lesz.