Hol veszélyes parkolni Miskolcon és a megyében?

Felmérték melyek a legveszélyesebb parkolók a megyében. Az eddig elkövetetett gépjármű feltörés- és lopások gyakorisága szerint kockázatosnak ítélt parkolókban figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki. E szerint például veszélyes(ebb) a miskolci Városház téri parkoló.

A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya a bűnözési térkép adatai alapján felmérte a megye városainak veszélyeztetett parkolóit, lakóövezeteit. Mindezek figyelembevételével, ahol a leggyakoribbak az ilyen típusú bűncselekmények a rendőrség közterületi figyelemfelhívó táblákat helyezett ki, a parkoló-automaták jegykiadó nyílása mellé pedig öntapadós matricák kerültek fel, amely figyelmeztet az autóban hagyott értéktárgyak ellopásának veszélyeire. Ennek részeként a nyári idegenforgalmi szezonban Borsod-Abaúj-Zemplén Megye városainak veszélyeztetett parkolóiban, lakóövezeteiben a parkolók ellenőrzését végző rendőr-járőr, vagy közterület-felügyelő amennyiben konkrét vagyonvédelmi hiányosságot észlel – a gépjárműlopások és a gépkocsi feltörések megelőzése érdekében – preventív jelleggel írásban figyelem-felhívással él a gépjármű-tulajdonosa felé.
bűnmegelőzési szakemberek az internet adta lehetőségeket kihasználva a bunmegelozes.eu honlapon a “Tourist Police” menü pont alatt több nyelven adnak tájékoztatást a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, a pozitív országkép megőrzése érdekében. Az ELBIR /Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer/ programon belül pedig e-mail formában megküldött hírlevelekben tájékoztatják a lakosságot a jellemző bűnelkövetési módszerekről, az ellenük való védekezés módjairól.
Ezen intézkedések bevezetésének eredményeként a megyei rendőrök azt tapasztalták, hogy a táblák kihelyezését követően az adott területen mintegy 30 százalékkal csökkent a jogsértések száma.

CFigyelemfelhívás a bűnmegelőzés érdekében
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya védelmi lehetőségek, módszerek bővítése céljából szerkesztett egy „Figyelemfelhívás a bűnmegelőzés érdekében” című bűnmegelőzési cédulát.

A cédula előlapján több nyelven pontokba szedve szerepelnek mindazon jellemző figyelmetlenségek, amelyek általában elősegítik a vagyon elleni bűncselekmények elkövetését, különösen az utastérben hagyott értékes tárgyak, vagy a nem megfelelően lezárt és hátrahagyott jármű.

A figyelem-felhívás hátlapján pedig bűnmegelőzési tanácsok találhatóak, amelyek alkalmazása hozzásegíthet az áldozattá válás sikeres elkerüléséhez.