Hol vannak?

Hétvégi hír, hogy az idei tanévben sokkal több pedagógus hagyta el a pályát, mint amennyien kezdték. Az Oktatási Hivatal adatai szerint állítólag 3970 pedagógus távozott az oktatási intézményekből, 1405-en nyugdíjba vonultak, viszont csak 835 új nevelő érkezett az iskolákba. Hegyi Erika írása.

Az nem derül ki, hogy a nyugdíjba vonulók benne vannak-e az összes pályaelhagyóban, de a számok valóban beszédesek. Azon gondolkodom, vajon miért és hová mehetett az a sok pedagógus. Ők is külföldön találtak munkát? Gyárban? Raktárban? Bébiszitterként? Vagy a hazánkba települő nagy cégek csábították el őket? Esetleg nyugati szomszédunknál vendéglátósnak álltak? Vagy az építőipar szippantotta fel őket? Fogták a bőröndjüket, családjukat és odébbálltak? Mert azt tapasztalták, hogy a tavalyi követeléseikből szinte semmi nem valósult meg? Hogy a teher nem lett kevesebb, a várva várt oktatási reformokban pedig már bízni sem lehet?

És mi lesz a jövő generációjával, ha épp a legjobb pedagógusok fordítottak hátat az iskoláknak? Egy másik statisztika szerint egyre több fiatal jelentkezik az egyetemek pedagógusképzéseire. De vajon ők kibírják majd nyugdíjig a pályán?

– Hegyi Erika –
hirdetés


hirdet�s