Hol vannak a méhek?

Hiába is legyintenek most jó nagyokat a magukat bennfentesnek titulálók, ismét kénytelen vagyok a néhai Hofi Gézára és az ő örökbecsű mondására emlékezni, amely szerint „két dolog sújtja igazán a mezőgazdaságot, az egyik az aszály, a másik meg a muszáj”. Azaz az időjárás okozta károk, és a kényszer, hogy ezt az egészet minden esztendőben végig kell csinálni. Szaniszló Bálint írása.

Szántani, vetni, betakarítani és közben reménykedni, hogy nem lesz olyan – rajtunk kívül álló – tényező, amely – például az emlegetett aszály – befolyásolja a végeredményt.

A mezőgazdaság teljesítményét befolyásoló tényezők sorozata persze az évek során egyre gyarapodott. Az idei, igencsak zegernyés télvég miatt a hideg vált első számú tényezővé. Megfáztak a hajtások, lefagytak a rügyek – sorolják a szakértők a károkat. Ráadásul van, aki már nem is az elmúlt idők fagyos idejét emlegeti, hanem a májusban esedékeseket. És előjött a méh kérdés is. A hideg miatt ugyanis nem jelentek még meg a gyümölcsfák és a szőlő beporzásáért, azaz termővé fordításáért felelős rovarok. A méhek tehát – akaratlanul – első számú felelőssé váltak az idei lehetséges termésnek.

– Szaniszló Bálint –