Videó: Hol van a karácsony valódi központja?

Akt.:
Videó: Hol van a karácsony valódi központja?
Ön szerint honnan indul a karácsony ünnepe? Betlehem? Északi-sark? Lappföld? Budapest? Még csak nem is közelít. A modern karácsony Kínában kezdődik!

Shanghai városáról 300 km-re fekszik Yiwu, ahol a világ karácsonyi dekorációnak a 60%-át gyártják. Hagyunk egy kis időt, hogy megeméssze ezt az adatot, mert brutális.

Mehetünk tovább? Összesen 600 gyárban készítik a munkások a karácsonyi termékeket. Egy designcég és egy fotós karöltve elindult, hogy felfedezze ezt a helyet, ott pedig mindent pontosan dokumentáltak. A munkakörülmények borzalmasak, a munkatempó pedig kibírhatatlan. A munkások folyamatosan ki vannak téve a veszélyes anyagoknak. A BBC újságírója, Tim Maughan is a csapattal tartott, ő karácsonyi rémálomnak nevezte az utazást. 12 órás műszakban, óriási hőségben állítják elő azokat a díszeket, amiket mi büszkén a fára akasztunk. A karácsony Yiwu-ban szeptemberben kezdődik, de az év többi részében sem pihennek, hiszen mindig azt gyártják, ami éppen aktuális: Húsvét, Halloween, Valentin nap. Ez tehát a modern karácsony központja.

Fotók:

christmas

christmas

christmas

christmas

És itt egy videó is:

Címkék: , ,