Hol lehet veszélyes az elektroszmog?

Vélt hatások...
Vélt hatások... - © Fotó: ÉM
Hejőkeresztúr – A hejőkeresztúriakat is tájékoztatták a lehetséges egészségügyi hatásokról és a tév­hitekről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fontos feladatának tartja, hogy tevékenységéről, a hírközlés fejlődése érdekében meghozott döntéseiről, köz­érdeklődésre számot tartó témáiról, közügyekhez kapcsolódó lépéseiről lehetőleg minden érintetthez eljuttassa a lényeges információkat. A hatóság egyik alapvető célja, hogy minden magyar állampolgár egyenlő esélyekkel férjen hozzá az info­kommunikációs javakhoz, amelynek egyik előfeltétele, hogy ehhez a szolgáltatók létrehozzák és üzemeltessék a megfelelő infrastrukturális hálózatot.

Fő az óvatosság

A nagy ütemű fejlesztések miatt mindenütt, így Hejőkeresztúron is vannak olyanok, akikben felmerülnek az elektroszmoggal kapcsolatos kételyek, hogy vajon veszélyes-e egy rádióállomás közelében lakni, vagy okozhat-e hosszú távon komolyabb egészségügyi problémát egy mobilállomás közelsége, vagy tisztázatlan, hogy azok az elektronikai eszközök – mobiltelefon, a tévé vagy a mikró –, amelyek mindennapjaink részévé váltak, szintén bocsájtanak-e ki magukból elektroszmogot? Tisztán látni a körülményeket, informálódni a mérési lehetőségekről természetes és figyelemre érdemes igénye minden érintett állampolgárnak.

Az egészségi határértékre több intézmény is odafigyel, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely nemcsak a mobil­bázis-állomások és rádióállomások telepítését felügyeli, de rendszeresen végez mérőszolgálati monitoringtevékenységet is. Ennek keretében bárki igényelheti, hogy szakembereik a helyszínen mérjék meg az elektroszmog erősségét. Az eddigi több ezer mérés közül egy sem mutatott az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű sugárzást. Mérés igényelhető továbbá az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóságon is.

Közérdek

Fontos tehát, hogy ne lokálisan szemléljük e témát, hanem szakemberekre bízzuk a bázisállomások telepítését, hiszen mindeközben minden közfeladatot is ellátó intézmény és az állampolgárok valós igénye az, hogy hozzá­férjenek az infokommunikációs javakhoz, lehetőleg elérhetők legyenek és maguk is elérjenek másokat, illetve információkat, értesítéseket nagy gyorsasággal az ország bármelyik pontján.

ÉM-SZB