Hol a legtöbb a polgármester-jelölt?

Hol a legtöbb a polgármester-jelölt?
Országosan összesen 379 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásokon induló képviselő-jelöltek száma 67156, közülük 43044 független – mondta hétfői tájékoztatóján Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője.

Polgármestert mindenhol választanak az országban október 3-án, képviselő-testületet jelölt híján egy településen, a Zala megyei Salomváron nem.

Az adatok szerint a legtöbb polgármester-jelölt – kilenc – Aggteleken, Kengyelen, Rinyabesenyőn és Tolnanémediben van, a legtöbb egyéni listás jelölt – negyvenöt – pedig Felsőzsolcán, Túrkevén és Nyírteleken indul. Sári Mikós elmondta: 487 településen csak egy polgármester-jelölt méretteti meg magát, 1037 helyen pedig két jelölt indul. A fővárosban négy főpolgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba – tette hozzá. Egy önkományzati képviselő-testületi választás marad el, a Zala megyei Salomváron. (Itt az új polgármester egészen addig a régi képviselő-testülettel lesz kénytelen együtt dolgozni, amíg nem választanak újat.)

A kisebbségi önkormányzati választásokon összesen 15738 jelölt indul, országosan 208 jelölő szervezetet vettek nyilvánosságra. A kisebbségi választások közül 13 marad el.

Hétfőn 16 órakor jár le a kompenzációs lista állításának határideje, fővárosi listát kedden 16 óráig lehet állítani. Ugyancsak hétfőn 16 óráig kell megsemmisíteni a be nem nyújtott ajánlószelvényeket, az erről szóló jegyzőkönyvet szeptember 9-ig kell eljuttatni az illetékes választási bizottsághoz – közölte a választási iroda vezetője.

Kérdésre válaszolva Sári Miklós elmondta: körülbelül 1900 azoknak a választópolgároknak a száma, akik nem a lakóhelyükön szavaznak, de ez nem okoz majd problémát. A választási iroda vezetője arra számít, hogy október 3-án este 19 órára befejeződik a voksolás, eddig tart majd a kampánycsend is.
– Független Hírügynökség –