Hogyan találjunk rá képviselőnkre?

Böngésztük az önkormányzat honlapját
Böngésztük az önkormányzat honlapját
Miskolc – Teszteltük Miskolc honlapját. Nem volt könnyű városatyánk e-mail-­címéig eljutni, de kitartóak voltunk.

Hogyan találhatunk meg egy önkormányzati képviselőt? (Olvasónk felvetésére vágtunk bele ebbe a feladatba.) Kemény dió… Legalábbis a miskolci önkormányzat honlapján, a miskolc.hu-n keresztül: erre jutottunk a honlapot böngészve.

Tegyük fel, nagyon-nagyon szeretnénk elérni lakóhelyünk önkormányzati képviselőjét. Rá szavaztunk, gondoljuk, ő az, aki képviselni tudja az érdekeinket, meg tudja oldani közérdekű problémánkat. Mégis, hogyan érjük el?

Megörülünk, majd…

Első ötletünk az önkormányzat honlapja, hiszen volt idő, amikor onnan sikerült. Beírjuk a címet, látjuk, változott az oldal fizimiskája, de sebaj.

Rögtön meg is örülünk – ez könnyű lesz, állapítjuk meg –, azonnal meglátjuk a jobb oldalon a feliratot: képviselői körzetek 2014–2019.

Rákattintunk, jön is a folytatás, mint a karikacsapás: „területi egyéni választókerületi képviselők listája.” Mielőtt rákattintanánk, még elolvassuk a tájékoztatómondatot: az oldalról közvetlen üzenetet tud küldeni Miskolc tisztségviselőinek, képviselőinek.

Ez kell nekünk, gondoljuk, s már készítjük is a tollunkat, hogy feljegyezzük a kívánt adatokat, ám megáll a kéz a levegőben: „A kért oldal nem található.”

Halott linkek

Nem adjuk fel. Nézzük a bal oldali menüsort, ahol látjuk: közérdekű adatok. Bízunk benne, hogy jó helyen járunk. S valóban, „önkormányzat: szervezeti, személyzeti adatok” címszó alatt ott van a képviselő-testület névsora.

Ott mosolyog ránk a közgyűlés összes tagja a fotókon, pártok szerint rendszerezve. Kiválasztjuk az óhajtott képviselőnk nevét, rákattintunk, nyílik az újabb ablak… de a kívánt adat nincs ott. Sőt, semmi hasznos.

Felvetődik bennünk, ha már e-mail-cím nincs, esetleg megnézzük, mit lehet tudni városatyánkról. Mert kínál a honlap ilyesmit: iskolai végzettsége, képviselői programja, önéletrajza.

Ám mindegyik link halott. Se program, se életrajz. Nézzük a többi képviselőt is, hátha csak a miénk renitens, hiába. Senkiét nem töltötték fel. (Bocsánat, a városvezetőkét igen.) Igaz, mindegyikük vagyonnyilatkozatát böngészhetjük, na de ezt kötelező is feltölteni, ha nem teszik meg a képviselők, megbüntetik őket. Na de mi van a többi adattal?

Most már kíváncsiak vagyunk. Rákattintunk a pártja-frakciója aloldalra… Semmi. Nézzük, mit találunk a választókerületek linken…Semmit… Azt sem, hogy milyen városrészben van, milyen utcák találhatók ott. Nem fura?

Sok vagy kevés?

Visszatérünk eredeti célunkhoz: keressük az e-mail-­címet. Hátha megtaláljuk valahol. Lépegetünk vissza, és pár percbe is beletelik, mire véletlenül meglátjuk, hogy a bal oldali ablak alján megbújik a felirat: elektronikus fogadóóra. Vajon mindenki ilyen kitartó, mint mi?

A linken a számláló mutatja: „2009. december 10-től 1650 elektronikus levél került elküldésre.” Hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga!

Egy tény, Miskolc vezető tisztségviselőinek és képviselőinek innen küldhetünk e-mailt. Némi időnkbe belekerült, de siker. (Ha valaki gyorsabb utat tud, szóljon!) Igaz, tudnunk kell hozzá név szerint, hogy kit keresünk, mert a felkínált keresőprogram (válassza ki a közterületet, házszámot) nem működik. Mi ismerjük a képviselőnk nevét, elküldjük az e-mailt, s már csak várnunk kell.

És bízni benne, hogy levelünket el is olvassa.

– Hajdu Mariann –