Hogyan spóroljunk? 12 tipp a mindennapokra!

Akt.:
Hogyan spóroljunk? 12 tipp a mindennapokra!
Hogyan spóroljunk? 12 tipp a mindennapokra!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Túlfűti a lakást? Zabálja a hűtő az áramot? Éhesen, lista nélkül megy bevásárolni? Összeszedtünk néhány egyszerű tippet, amivel könnyedén csökkentheti a kiadásait.

Ha hőmérőt használunk jobban járunk!

A túlfűtött otthon nem csak egészségtelen, de drága is, ezért érdemes lecsavarni egy picit a termosztátot. A hőmérséklet 1 °C-os csökkentése akár 6 százalékkal is csökkentheti a fűtésszámát.

Azzal is csökkentjük a fűtésére felhasznált energiát, ha a termosztátot úgy programozzuk be, hogy éjszaka, illetve amíg nem tartózkodunk otthon, a hőmérséklet alacsonyabb legyen. Ezzel 7-15 százalékkal csökkenthetjük a fűtésszámlát.

A lakás egyik legnagyobb áramfogyasztója a hűtőszekrény és a fagyasztó. A hűtőgép ajánlott belső hőmérséklete 1-4 °C, a mélyhűtőé pedig -18 °C. Ha ennél alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, az étel nem marad hosszabban friss, de fokonként körülbelül 5 százalékkal nő az energiafogyasztás. Tegyünk hőmérőt a hűtőbe és a mélyhűtőbe, és ellenőrizzük a hőmérsékletet! A fagyasztó kevesebb energiát fogyaszt, ha tele van, mert így könnyebben hidegen tartható, mint üresen. Ha mégsem telne meg, rakjunk bele vízzel töltött műanyag palackokat vagy akár újságpapírt – amíg nincs szükséged a helyre.

Főzéskor energiát takaríthatunk meg, ha apróra felvágjuk a zöldségeket, így ugyanis hamarabb megfőnek. Ha zöldséget főzünk, előbb (a főzőlap helyett) vízmelegítőben forraljuk fel a vizet, és csak annyi vizet használjunk, amennyit szükséges. Kapcsoljuk ki a tűzhelyet vagy a sütőt pár perccel hamarabb, mielőtt az étel egészen elkészülne, és hagyjuk, hogy a maradványhő főzze vagy süsse készre.

A benzinnel is spórolhatunk!

A gépjárművezetés során több olyan elem is adódik, amelynél kis odafigyeléssel már jelentős eredmények érhetők el. A legfontosabb, hogy mindig kerüljük a felesleges elindulásokat és megállásokat, és minél egyenletesebb tempóban igyekezzünk haladni. A piros lámpa előtti araszolás például többszörösére növeli a fogyasztást, hiszen egy alkalom helyett három-négyszer is elindul az autó, mielőtt mozgásba lendülne.

A nagy fékezések szintén növelik a fogyasztást, ezért mindig igyekezzünk kellő követési távolságot tartani, hogy legyen időnk alkalmazkodni a forgalmi helyzet változásaihoz. Célszerű megtervezni az útvonalat is annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges oda-vissza utakat. Hasznos kellék ehhez a navigációs rendszer – ez a berendezés ma már egyre olcsóbb (a legtöbb okostelefonban is van ilyen program), ráadásul a modern készülékek a dugókat is segítenek elkerülni.

A hosszú alapjárati üzem szintén kerülendő: a motor bemelegítését – néhány másodpercnyi járatás után – inkább már menet közben, a terhelést fokozatosan növelve végezzük. Ha látjuk, hogy a megállás 25 másodpercnél hosszabbnak ígérkezik (például vasúti átjáróban), akkor érdemes leállítani a motort, hiszen az újraindítással ekkor már kevesebb üzemanyag fogy, mint a járatással.

A takarékos üzemeltetésnek persze alapeleme a gépjármű kifogástalan műszaki állapota is: fontos, hogy a keréknyomást – hideg guminál – mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. A gyújtógyertyák cseréjével sem éri meg megvárni, míg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő. A légellenállást növelő tartozékokat (tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges.

Tudatosan vásároljunk!

Mielőtt elmennénk a boltba vásárolni, mindenképp nézzük meg, hogy mi az, amire szükségünk van és készítsünk róla listát. A listán fontos, hogy szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők is, mert így el tudjuk kerülni a jóval drágábban, az impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Azonban próbáljuk meg nem eltérni a listától még abban az esetben sem, ha meg is tetszik valami.

Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogunk elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, mint például a száraz tésztafélékből vagy rizsből, lisztből, valamint cukorból érdemes akár több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például karton áron jóval olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a nem romlandó árukhoz, és így az esetleges áremeléseket is elkerülhetjük.

Talán az egyik legfontosabb tanács, amit egyébként sokan elmulasztanak az, hogy mindenképp ellenőrizzük a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartjuk ezzel a sort, de rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha figyelmeztetjük a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be vagy nem vett figyelembe egy akciót és teli áron számolta fel az adott terméket.
hirdetés


hirdet�s