Friss hírek

2011.05.03. 05:50

FÜHÜ ANNO 2006.05.03. Tucatnyi halott az iraki parlament első munkanapján

<p>Öt évvel ezelött, 2006. május 3-án legkevesebb 28 ember halt meg Irakban különböző támadásokban, fegyveres összetűzésekben, miközben a rendőrök csaknem 40 kivégzett ember holttestére bukkantak Bagdadban és a főváros környékén. A decemberi választások után ezen a napon ült össze először az iraki parlament.</p>

A legvéresebb támadás Fallúdzsában történt, ahol egy öngyilkos merénylő egy toborzóiroda előtt robbantotta fel magát a várakozó emberek között. 15 ember meghalt, 30-an pedig megsebesültek.

Összesen 36 kivégzett ember holttestét találták meg a biztonságiak Bagdadban és a főváros környékén.

A december 15-i választások után ezen a napon ült össze első alkalommal az iraki parlament. A napirenden az alkotmánymódosítás vitája állt, amelyet a szunnita kisebbség kezdeményezett. A Szaddám Huszein idején hatalmon lévő, a diktátor bukás óta politikai hatalomból kiszorult kisebbség elutasította az alkotmányban rögzített szövetségi államformát, mondván az Irak szétszakadásához vezet. Valójában a szövetségi állammá válás az olaj elosztása miatt vált kulcskérdéssé. A legtöbb olaj ugyanis a síiták lakta délen és az északi kurd vidékeken található. A középső területek szunnita lakossága attól tartott, hogy nem részesülnek a gazdasági javakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!