Hogyan fektessünk be 1 milliót?

Budapest – Egymilllió forint megtakarított pénzt leginkább befektetési alapba érdemes tenni, a közvetlen részvényekbe történő invesztíció kevésbé ajánlatos – véli Dr. Ormos Mihály, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi karának a dékánhelyettese, docens, az MBA képzés tanára.

Az ember a pénzét többek között közvetlenül értékpapírokba, akár részvényekbe vagy mindenféle értékpapírokat együttesen tartalmazó befektetési alapokba fektetheti.

Jack Treynor (Bagehot állnéven) The only game in town, című 1971-ben megjelent cikkében tőkepiaci szereplőknek egy nagyon nagy hányadát hasonlította a rulettjátékosokhoz, akik magában a játékban találják meg az örömöt. A cikk címe egy akkoriban játszott filmre utalt, ami a kaszinók világáról szólt. (http://us.imdb.com/title/tt0066184/) Ha az ember tőzsdézik, mivel befektette, és kockáztatja a pénzét, állandóan figyeli az árfolyamokat. Az állandó árfolyamfigyelés magával ragadja, és elkezd adni-venni, játszani.

A racionális kockázatkerülőbefektető hajlik arra, hogy megossza a befektetéseit több lehetőség között és ezáltal eltüntesse a kockázat egy részét. Ha korlátozott összeggel akar valaki játszogatni, hogy ha nem csak magyarországi részvényeket akar vásárolni, akkor arra jön rá, hogy a tőzsdén nem tud egy jól diverzifikált portfóliót összeállítani, magyarul nem képes a kockázatot olyan mértékűre redukálni, amire egyébként a tőkepiacon lehetőség van.

Egymillió forint körüli összeggel befektetési alap vásárlását ajánlatos, amely alapnak egy befektetési jegye lehet egy meglehetősen kis összeg viszont mögötte ott áll egész Európa, ott áll az USA, ott áll az ingatlanpiac, ott vannak az állampapírok, és mindezek összegzéseként egy egyedi kockázatokkal már nem terhelt kosarat kap a vásárló. Persze ezeknek az alapoknak is más és más kockázata, így a várható hozama is, viszont ez előre tudható. Ekkora összeggel semmiképpen nem javasolt, hogy közvetlenül menjen valaki a tőzsdére, hacsak nem élvezi az állandó adásvételt.

Az alapokban található portfólió csökkenti a kockázatot, de a várható hozam ilyenkor a portfólióban tartott értékpapírok várható hozamának súlyozott átlagaként adódik. Az egyedi részvényvásárlás nagyobb kockázatát a piac nem jutalmazza nagyobb hozammal. Ha a befektető gyakran vesz vagy ad el részvényeket, akkor a tranzakciós költség általában akkor is lecsökkenti a realizált hozamot, ha egy-egy vásárlással többet sikerül valakinek keresnie annál, amennyi éppen elvárható lett volna. Igaz, hogy esetenként nagyot lehet “szakítani” de a várhatónál sokkal nagyobb nyereség olyan ritka, hogy nagyon keveseknek adatott csak meg az, hogy ebből meggazdagodjanak, mondhatni azt is, hogy ők igazán szerencsések voltak.

Egyedi részvény vagy más papír megvásárlását azoknak javasolja a szakember, akik ehhez elég fölös pénzzel rendelkeznek, de főleg azoknak, akiknek az, hogy figyelik az értékpapírok mozgását, és játszanak nagyobb örömöt okoz, mint az a tudat, hogy befektetésük biztonságban van.

Kapcsolódó:

  • Egy soproni informatikus lett 2006 Tőzsdemágusa
  • Forrás: Napi Online    További hírek a Magyarország kategóriából

    Sporthírek