Hogy vigyáz ránk a külügy?

Hétfőn három robbantásos merénylet történt Kínában. És megkezdte “hadjáratát” az ETA. Spanyolország miért nincs rajta a veszélyes országok listáján?

Hétfőn három robbantásos merénylet történt Kínában. És megkezdte „hadjáratát” az ETA.
Néhány órán belül három robbantásos merénylet történt hétfőn Délnyugat-Kínában. A buszos robbantások három halálos áldozatot követeltek.
Közelebbről érint minket az, hogy – amint az MTI címe fogalmaz – 4 robbantással megkezdte „nyári hadjáratát” az ETA. A pokolgépek tengerparti üdülőhelyek strandjain, illetve egy golfpályán robbantak fel, de csak kisebb károkat okoztak. Előzőleg egy telefonáló az ETA nevében figyelmeztette a tűzoltókat, és megjelölte a robbantások helyszínét is, ezért a hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket. Az ETA e robbantásokkal kezdte meg „hagyományos nyári hadjáratát” a turizmus ellen. A robbantások általában nem követeltek áldozatokat, de 2002-ben két turista is meghalt, 2003-ban pedig többen megsebesültek.

Hispánia nem

Hogyan „vigyáz ránk” a Külügyminisztérium? – kérdeztük a sajtóosztályon, majd, amikor eligazítottak honlapjukra, ahol tételesen felsorolják a nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországokat és térségeket – http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal, kék vonal: 06-40-200-391 –, további kérdésünk lett. Miért nincs a listán (listákon) Spanyolország? Felkerül-e?
Megtudtuk: jelen helyzetben nem kerül fel, mindaddig, amíg ezt nem látják indokoltnak. Az ETA-robbantásokat nem ítélik igazi fenyegetésnek sehol.