Hogy ne legyen hulladék a hulladék

Akt.:
Dr. Fazekas Sándor (balról), Olasz László és dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő vágta át az üzemavatón a szalagot
Dr. Fazekas Sándor (balról), Olasz László és dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő vágta át az üzemavatón a szalagot - © Fotó: Ádám János
Tiszaújváros – Technológiafejlesztéssel és új üzemmel növelik az eredményességet.

Csaknem 810 millió forint összköltség, 404 millió forint norvég támogatás, 30 új munkahely – ezek a legfőbb számai a tiszaújvárosi székhelyű ReMat Hulladékhasznosító Zrt. legújabb projektjének. Pontosabban a hulladékhasznosítási technológia innovatív fejlesztésének ugyanis mindehhez társul egy 2600 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok is, amelynek 600 milliós költségét önerőből fedezte a társaság.

uzemavato-19-aj

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló beruházás eredményeképpen szinte teljes mértékben megszűnt a termelés során kibocsátott gyártásközi hulladék. Azaz a jövőben 100 százalékban hasznosítani tudják a termelés során keletkező melléktermékeket.

Mindettől a válogatási kapacitás jelentős növekedését, egyben a csomagolási hulladékok feldolgozásának évi 3 ezer tonnás bővülését várják, amit elősegít a világszínvonalú új regranuláló berendezés is – mondta el többek között Olasz László vezérigazgató az új üzem csütörtöki felavatását megelőzően.

uzemavato-26-aj

A jelenkor problémája

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint ez a fejlesztés azért is fontos, mert a jelenkorban oldja meg a jelenkor problémáját, a hulladék hasznosítását, és nem hagyja örökségül az utókorra.

– A harminc, illetve azóta már 40-re nőtt új munkahelyek számára mondhatjuk, hogy a 400 jobban hangzik, a 4 ezer pedig még jobban, de én azt gondolom, hogy minden egyes munkahelynek megvan a maga jelentősége, mindegyik nagyon fontos, különösen az országnak ezen részében – hangsúlyozta a miniszter.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere szerint a város a kezdetektől az iparnak köszönheti a létét, és a jólétét is. Éppen ezért örül ennek az új projektnek is, és mint mondta: bízik benne, hogy 20 év múlva is legalább olyan eredményes lesz a ReMat Zrt., mint amilyen az elmúlt 20 évben volt. A társaság fontosságát hangsúlyozandó elmondta, hogy a cég a 7. legnagyobb foglalkoztató a városban, és a 20 legnagyobb adófizetők között tartják számon.

Forrás: Észak-Magyarország, Uri Mariann

uzemavato-16-aj