Hogy lesz húsleves a hétvégén?

– A tegnap vett három karton ásványvíz mostanra elfogyott, a vizeskocsihoz hetedszer megyek… Mikor lesz már víz? – kérdezte a hatgyerekes családanya.

Hejőcsabán, a Szalag utcai bérházak negyedik emeleti lakásában lakik TódorJózsefné. Összesen nyolcan élnek együtt ott, ahol egyáltalán nincs víz. Nem számolta, de biztosan több ezer forinttal nagyobb lesz a havi kiadása a szokásosnál, mondja, majd magyarázza: tegnap három rekesz ásványvizet vettek, ma már nincs belőle, s a vizeskocsihoz legalább hetedszer szalad le.
– Ennyi emberre mosni mindennap kell, tegnap délelőtt még tudtam, ma már nem és ha vasárnapig tényleg nem lesz víz, akkor napokon át nem csinálok majd mást, mint az összegyűlt holmikat mosom. Persze gond a főzés, a mosogatás, hiszen a gyerekeknek nem adhatok egész nap készételt, hideg élelmiszert, kell a főtt étel. Tegnap szinte mindent ásványvízzel csináltam, abból főztem, azzal mosogattam, és körülbelül 8-9 liter ásványvizet öntöttem a kádba, hogy a gyerekek lefürödhessenek, persze miután a tűzhelyen felmelegítettem – számol be Tódor Józsefné a vizeskocsihoz menet, kezében szatyor, abban üres ásványvizes palackok. Hozzáteszi: villanytűzhelyük van, s félő, hogy a sok többletmelegítés „megnyomja” a villanyszámlát is.

Miben hordják?

– A bérházban élők nincsenek felkészülve a vízhordásra, miért is lennének? Így nagy baj az is, hogy nem tudják miben felhordani a vizet. Felmosodóvödör, nagyobb tálak, ennyijük van – mondta a helyszínen jártunkkor Boros Margit részönkormányzati képviselő, aki próbálta segíteni az ott lakókat. Míg beszélgetünk, többször felkiabál az ablakokon kitekintő lakóknak: itt a kocsi, jöhetnek vízért. Mondja, az öregeknek a legnehezebb, de szerencsére sokan segítenek a szomszédok közül azoknak, akik nem bírnak a lajtos kocsihoz lemenni. Ő a Futó utcán lakik, ott van víz, igaz, melegíteni kell, mert olyan alacsony a nyomás, hogy a kazán nem érzékeli, de még mindig jobb helyzetben vannak.

Az öblítés nehéz

– A legkellemetlenebb része a WC-zés utáni öblítés – mondja Joczikné Váradi Ágnes, aki éppen vízért jött le unokájával. Kérdésünkre mondja: persze nem kényelmes, de ma már nincsenek annyira felháborodva az emberek, mint tegnap. Legalábbis a környékükön. Az viszont gond volt, hogy a vizesautó először rossz helyre állt be (a családi házak közé) és senki nem látta, akkor sokan idegesek voltak… Végül úgy tűnt, számára a legnagyobb gond mégis a főzés, elgondolkodva kérdezte: de hogyan főzők húslevest a hétvégén?

OlKa