Magyarország

2010.12.07. 12:17

Oszkó: Szembemegy a világtrenddel a kormány

<p>Szembemegy a világtrenddel az Orbán-kormány, amikor belső megtakarítások helyett a különadókkal és a magán-nyugdíjpénztári vagyonnal akarja növelni a gazdaság teljesítményét - mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a GKI konferenciáján kedden.</p>

Bod Péter Ákos egykori MNB-elnök szerint ellentmondásos a kormány gazdaságpolitikája, kívülről nézve túl sok a konfliktus és a "zaj".

Modellváltás zajlik a világban a válság tanulságait levonva: a mértéktelen hitelből finanszírozás helyett egyre inkább a belső megtakarításokra támaszkodnak a gazdasági növekedésben, ebben Kína jár az élen - mondta Oszkó Péter a GKI konferenciáján kedden.

A volt pénzügyminiszter szerint a kormány belekényszerült az államháztartás hiányának szinten tartásába és csökkentésébe, de ezt kiadásoldali megtakarítások nélkül kizárólag különadókkal és a magán-nyugdíjpénztári vagyonból akarja finanszírozni. Ez pedig nem segíti a megtakarításokat, ráadásul hosszabb távon növeli is az adósságot - tette hozzá Oszkó.

A görbe "ijesztően néz ki"

Az expénzügyminiszter is kitért az állampapírok hozamának április óta tartó emelkedésére. A jegybankelnöknél határozottan fogalmazva azt mondta: a görbe "ijesztően néz ki", mert Magyarországot egyre kockázatosabbnak tartják. A kamatfelár emelkedése gyarapítja a költségvetés hiányát, csökkentve a vállalkozások amúgy kívánt hitelezési lehetőségét. Ennek egyik oka a magán-nyugdíjpénztárak "kivégzése", ezek mint intézményi befektetők nagyon fognak hiányozni a tőkepiacon, amelyben részben a kis- és közepes vállalkozások finanszírozásában vettek részt - fejtegette Oszkó Péter.

Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke, egy időben Orbán Viktor tágabb közgazdász szakértői csoportjának tagja szerint Magyarország kockázati megítélése túlságosan közel került a portugálok, írek, olaszok, görögök alkotta körhöz. Ebben szerepe van a kormány gazdaságpolitikája ellentmondásainak, amelyek pozitív elemeit (például adócsökkentés) lerontják mások (visszamenőleges végkielégítés-adó, a nők korai nyugdíj-lehetősége). Hiányoznak fontos programok, például a munkavállalásra-szorítás, a közigazgatás szerkezetének átalakítása, vállalkozásösztönzés.

A közgazdász az ország adósságának leminősítései kapcsán azt mondta, hogy a kormány gazdaságpolitikája nem volt meggyőző a külföld szemében. A külső megítélés az, hogy túl sok a konfliktus, ütközés az Alkotmánybírósággal, az MNB-vel, a különadók és a magán-nyugdíjpénztárak körül, túl sok a "zaj" - mondta Bod Péter Ákos. Sok a probléma a kommunikációval is, a gyakran változó, improvizatív döntések nem követhetők, sőt, az sem világos, hogy ezek részei-e valamilyen stratégiának - fogalmazott. Azt pedig szerinte nyugaton értelmezni sem tudják azt a megfogalmazást, hogy "nem lesz megszorítás", mert a hiányok leszorítása érdekében mindenütt rákényszerülnek erre.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!