Hógolyóból lavina

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: pecsma.hu
Az ország másik felében élő ismerősöm kérdezte, melyik iskolába jár a lányom, és hová készül a kicsi. Amikor mondtam, hogy a Hermanba, azonnal képben volt, melyik suliról van szó: helyeselte a tantestület döntését, azt, hogy ki mertek állni az igazukért. Hajdu Mariann írása.

Pedig ők maguk sem sejthették, hogy milyen következménye lesz annak, ha elküldik a nyílt levelüket egy-két szerkesztőségbe utolsó szalmaszálként, akkor, amikor a Klik vezetéséhez, az államtitkárhoz küldött jelzések – nagyon nem működnek a reformok – süket fülekre találtak. Talán ők maguk sem gondolták, hogy mintegy félezer oktatási intézmény és több ezer magánszemély csatlakozik hozzájuk, és hogy a levelük generálta fáklyás felvonulásra várhatóan nagyon sokan érkeznek majd szerdán az ország minden tájáról. Hógolyóból lavina lett. Már csak azért is, mert a hatalom úgy reagált először ahogy szokott, fellengzősen, pökhendien. Már nem tehetik tovább.

És ami számomra, szülőnek a legfontosabb, már tudom, hogy jó iskolát választottunk. Megható volt olvasni a levelet, amit a diákok írtak a tanáraiknak még a kezdetekkor – amelyet tömegesen osztottak meg egymást közt a Facebookon –, leírták, mit éreznek: büszkék rájuk.

Hajdu Mariann