Hoffmann Rózsa: a Fidesz-KDNP egy tanárt se akar elküldeni

A Fidesz-KDNP egyetlen pedagógust sem akar elbocsátani, sõt, növelni szeretné az oktatás színvonalát – közölte Hoffmann Rózsa, a KDNP szakpolitika Arató Gergelynek írt nyílt levelében. A levélváltást az oktatási tárca államtitkára kezdeményezte szerdán, aki azt szerette volna megtudni Hoffmann Rózsától, hogy a Fidesz-KDNP kormányra kerülése esetén tervezi-e tanárok elbocsátását – ha igen, milyen szempontok alapján és kik fognak dönteni errõl, illetve hány embert érint mindez.

A Népszava írt arról, hogy kormányra kerülése esetén a Fidesz minõsítési rendszert vezetne be és aszerint osztályozná a pedagógusokat. Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetõje a lapnak azt mondta, hogy olyan külsõ tanfelügyeletre van szükség, amely a minõsítési rendszerrel kiegészülve hatékonyan értékeli az oktatók felkészültségét. Aki nem felel meg a kritériumoknak, azt el kell bocsátani – fogalmazott. Arató Gergely szerint a híreket több jobboldali politikus, köztük maga Hoffmann Rózsa is megerõsítette egy lakossági fórumon.

A KDNP szakpolitikusa szerdán közölte: pártja oktatáspolitikai elképzeléseit november óta nyilvánosak, és egyetlen szó sem esik bennük pedagógusok kirúgásáról. Ezzel szemben a szocialista kormány 8 éve alatt tízezernél több tanárt fosztott meg állásától – fogalmazott. Hoffmann Rózsa szerint “rosszindulatú és ostoba prekoncepciók” rejlenek Arató kérdései mögött, de kész megvédeni álláspontját, azaz nem tér ki a nyílt vita elõl. A külsõ szakmai ellenõrzési- és értékelési rendszerek számos európai országban eredményesen mûködnek, sõt a magyar közoktatás berkeiben is van erre példa – jegyezte meg.Sporthírek