Hódoljunk a téli örömöknek egészségesen

Hódoljunk a téli örömöknek egészségesen
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A téli hónapok egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel.

Az évszaknak nem megfelelő öltözék, a borongós idő és a korai sötétedés miatti rossz hangulat, a kevés napfény, valamint a nyári hónapokhoz képest kevesebb természetes vitaminforrás mind felelősek lehetnek a megbetegedésekért. De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat?

A kulcsszó: immunerősítés.

Nyáron valóban több természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre, de a téli hónapok is ellátnak minket vitamindús finomságokkal. Amit lehet, fogyasszunk hámozatlanul, frissen vagy párolva, hogy minél több vitamint juttassunk be általuk a szervezetünkbe. Néhány egészséges finomság télre:

– Narancs, mandarin, kivi, káposzta: igazi C-vitamin-bombák.

– Zeller, burgonya, bimbóskel és banán: nélkülözhetetlen B6-vitamin-források.

– Szőlő: egyebek között gazdag káliumban, vasban, magnéziumban és cinkben, ezenkívül segíti az emésztést.

– Alma: Magas flavoidtartalmának köszönhetően segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, erősíti az immunrendszert, valamint gazdag A-vitaminban, kalciumban és cinkben.

Influenzaszezonban, valamint náthás időszakban érdemes vitaminkészítményekkel is támogatni immunrendszerünket. A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamint például a napfényből nyerjük, ezért használjuk ki a jó időt, és télen is sétáljunk, amikor lehetőségünk van rá.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?

Maradjunk otthon, pihenjünk pár napot. Egyrészt megadjuk a lehetőséget szervezetünknek a gyorsabb regenerálódásra, felépülésre, másrészt elkerüljük, hogy másokat is megfertőzzünk, például a munkahelyünkön.

– Fogyasszunk sok folyadékot, például gyömbéres-mézes teát, amely segít a váladék fellazításában és megakadályozza a nyálkahártya kiszáradását, ezzel enyhítve a kínzó köhögést.

– Az orrdugulás ellen használjunk orrcseppet vagy orrspray-t. Az utóbbi adagolásának köszönhetően nagyobb felületen éri a nyálkahártyát, és hosszabb ideig fejti ki hatását. Jó tudni azonban, hogy a gyakori és tartós használat függőséget is okozhat, így csak akkor és addig alkalmazzuk, amíg feltétlenül szükséges. Szabadabban használhatjuk a különböző tengervizes sóoldatokat a tünetek enyhítésére.

– A láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet, a szervezet válaszreakciója az őt ért fertőzésre. Épp ezért, amíg közérzetünk a láz ellenére még jó, hőemelkedésnél, alacsony láznál várjunk a lázcsillapító gyógyszerek használatával. Magas láznál viszont ne halogassuk a lázcsillapító bevételét!

– ÉM –