Hódmezővásárhelyen nem tudnak arról, hogy menesztették a kórház orvosnőjét

A hódmezővásárhelyi városházán úgy tudják: nem igazak azok a sajtóértesülések, hogy a helyi Erzsébet kórház vezetése azonnali hatállyal felmentette azt az orvosnőt, aki pénteken továbbküldte a szentesi kórházba azt a férfit, aki ezután a mentőben meghalt. A Független Hírügynökségtől hallott előszőr a menesztés híréről a kórház orvosigazgatója, Kovács László is, aki csak annyit mondott nem tud semmit az ügyről, nyilatkozni pedig csak a főigazgató jogosult. Kallai Árpád főigazgatót egyelőre nem sikerült elérni.

Göbl Vilmos, a városháza sajtóreferense a Független Hírügynökségnek elmondta: az ügyben érintett orvosnő az eset után szabadságon volt az ünnepek alatt, de dolgozik a kórházban. A beteg halálával kapcsolatban több vizsgálat is volt az elmúlt napokban. Az Országos Szakmai Módszertani Központ és a tüdőgyógyász szakfelügyelő véleménye szerint a kórház nem hibázott, de még az egészségügyi intézmény esetleges felelősségét firtató ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet sem feltételez egy személyben felelőst a történtekért, így egyelőre fel sem merült a személyi felelősségrevonás lehetősége a kórház vezetésében és a fenntartó önkormányzatnál sem – tette hozzá a sajtóreferens.

Az elhunyt mindszenti férfi testvére szerint sem Hódmezővásárhely, hanem a szentesi kórház felelős. Még péntek reggel ő vitte be öccsét a szentesi kórházba, ahonnan szerinte felelőtlenül elengedték ki a később elhunyt férfit. A testvér szerint bár igaz, hogy az öccse akart távozni a szentesi kórházból, de az ottani orvosoknak nem lett volna szabad tudomásul venni a kérését, ugyanis nem volt beszámítható állapotban. “Még gyógyszert sem voltak hajlandók felírni a testvéremnek, mert nem volt meg a TAJ kártyája” – mondta a testvér. Ennek ellenére nem tesz feljelentést sem a szentesi, sem a hódmezővásárhelyi kórház ellen, mivel mint mondta: “Úgyis a kórházak nyernének, a kis nyugdíjunkból nincs arra pénzünk, hogy veszítsünk.”

Az első hatósági viszgálatok után az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke és Falus Ferenc, országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy az eddigi bizonyítékok alapján se a mindszenti háziorvos, se a szentesi kórház, se az Országos Mentőszolgálat felelőssége nem valószínűsíthető a halálesetben. Ugyanakkor feltételezhető a hódmezővásárhelyi kórház felelőssége. A felügyelet elnöke szerint az sem zárható ki, hogy az ügy lezárása után büntetőjogi felelősségre vonás következik.

Az idült betegségben szenvedő 67 éves mindszenti férfi péntek reggel fulladásos panaszokkal jelentkezett a szentesi kórházban, ahol felajánlották a kezelést, azonban a beteg saját felelősségére elutasította azt. Döntését írásban is megerősítette. Péntek délután a férfi ismét rosszul lett, háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a legközelebbi, hódmezővásárhelyi kórházba vitték. Miután onnan ellátás nélkül továbbküldték, a férfi a szentesi kórházba szállítás közben meghalt.Sporthírek