Hímzett, címeres zászló – ajándékba

Hímzett, címeres zászló – ajándékba
A város összes intézménye megkapja – a közoktatás vezetői már át is vették – azt a díszzászlót, ami egyenként 17 ezer forintba került, és hímezve került rá Debrecen címere. A 114 darab lobogó összesen 1 millió 900 ezer forintba került.

A közvetlen államcsőd, illetve az önkormányzatokat fenyegető összeomlás előtti helyzetet is elemezte Kósa Lajos polgármester pénteken, a városházán megtartott tanévnyitó tanácskozáson.

Az intézmények vezetői azonban mindenekelőtt arról hallhattak, hogy a polgármesteri hivatal oktatási osztályvezetője szeptembertől megkezdi felmondását. A nyugdíjba vonuló Kovács Gyula helyét – megbízással – Szathmári Judit veszi át.

Megoldás: belső tartalék

Az önkormányzatok – Kósa szerint mindenképpen bekövetkező – tönkrementele előtt a polgármester felvázolta a lehetőségeket, amelyek közül az egyedül járható útként a belső tartalékok feltárását említette. – Ez az egyetlen megoldás a válságperiódusok átvészelésére.

A nyári feladatokkal kapcsolatosan elhangzott, hogy ötszáz millió forintnyi felújítást már maga mögött tudhat az önkormányzat, de összesen 1,3 milliárd forintot visz majd el ez a feladatcsoport (melyből a legnagyobb összeget a Csokonai-gimnázium átalakítása igényli). Az akadálymentesítés ellenben eddig is szerény volt, s ebben ez a tanév sem hoz sok újat az intézmények életébe.

A zászlóátadás és az új intézményvezetők megbízása utáni szünetet követően a város addig jelenlévő vezetői (a polgármester mellett helyettese, Halász D. János) nem mentek vissza a pulpitusra, így nem hallhatták azt sem, amint Kovács Lászlóné gazdasági, valamint Nagyné Földi Enikő humán főosztályvezető válaszolt az igazgatók néhány kérdésére.

Kovácsné leszögezte: a város vezetőjének – a beszédében is hangoztatott – optimizmusával ellentétben ő pesszimista, a 2006-os évre „rettenetes problémákat lát”. Itt megemlítette az ingyenes étkeztetéssel kapcsolatos gondokat is, amelynek a vonatkozó rendeletét például ő maga egyszerűen nem tudja értelmezni. A végrehajtásához tehát még időre van szükség, melyhez az igazgatók türelmét kérte.

Nagyné Földi Enikő ugyanakkor azzal okozott hallható sikert a jelenlévők körében, hogy megígérte: a statisztikák tekintetében a pénzügyi és az oktatási osztály között egyeztetést javasol majd – hogy létszám tekintetében mindenki egyről beszéljen.

Ünnepélyes díszzászló átadás

Az ünnepélyesnek szánt átadást a pénteki igazgatói tanévnyitón Kósa Lajos polgármester vezette fel: „Pénzünk ugyan nincs több” mondta, de ezt a tanévet is szerették volna egy kedves ajándékkal kezdeni. A városházán összegyűlt intézményvezetők közül Kósa Temes Istvánnak, a Csokonai-gimnázium igazgatójának adta át a díszzászlót, a többiek a szünetben vették fel a folyosón.

A hímzett lobogó használata nem kötelező, ezért eddig vagy volt pénzük-igényük erre az iskoláknak, vagy nem – ismertette a kezdeményezés indulását Halász D. János, ötletgazda alpolgármester. Úgy vélte, követni kellene az európai mintát, ezért ötletével meggyőzve a város vezetését s a hivatal illetékes vezetőjét, februárban úgy döntöttek: megajándékozzák az intézményeket egy-egy díszzászlóval.

Árajánlatot kértek tehát, s a legjobb konstrukciót kínáló zászlókészítővel elkészíttették az ajándék lobogókat. Halász D. Jánostól azt is megtudtuk, hogy az 1,9 millió forintos kiadást a költségvetés „egyéb” rovatában szereplő fedezetből biztosították, és nem igényelt közbeszerzési eljárást.

Új intézményvezetők
Sorszám
Név
Iskola, óvoda
1Bányai Miklós József Attila Általános Iskola
2Cserpák Ferencné Balásházy János Mezőgazdasági Középiskola és Kollégium
3Dohy Éva Erika Műhelytelepi Általános Iskola
4Doroginé Péter Mónika Százszorszép Óvoda
5Gellénné Nagy Valéria Városi Nevelési Tanácsadó
6Kiss BélánéTáncsics Mihály Utcai Óvoda Óvoda
7Kovács Gyuláné Áchim András Utcai Óvoda
8Lilik István Irinyi János Középiskola és Gimnázium
9Nagyné Oláh Katalin Beregszászi Pál Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet
10Pallás György Bethlen Gábor Szakképző
11Pappné Gyulai Katalin Vénkerti Általános Iskola
12Pakurár Miklósné Szoboszlói Úti Általános Iskola
13Pásku Tibor Széchenyi Utcai Általános Iskola, Diákotthon, Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat
14Sári Péterné Nagysándor József
15Sípos István Tégláskerti Általános Iskola
16Szabó Béla Hatvani-kollégium
17Szombathy András Eötvös Utcai Általános Iskola
18Tasnádi Józsefné Szabó Kálmán Utcai Óvoda
19Temes István Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
20Tóth Erzsébet Móricz Zsigmond Középiskolai Kollégium
Főtanácsosi címet kapott:Dobszai Jenő (Kazinczy Általános Iskola); Cserpák Ferencné (Balásházy János Mezőgazdasági Középiskola és Kollégium)
Tanácsosi címet kapott:Posta László (Deák Ferenc Kollégium)

B. G. K.