HM: sok a megoldandó kérdés a pontonhíddal kapcsolatban

Vizsgálja a Honvédelmi Minisztérium a Margit-hidat ideiglenes kiváltó katonai pontonhíd lehetőségét, ez azonban az első becslések szerint naponta 20 millió forintba kerülne – közölte a tárca. Szekeres Imre tárcavezető helyszíni szemlét rendelt el az árhullám levonulása utánra, hogy dönteni lehessen a konkrét megvalósításról. A tárca szerint egyébként számos megoldandó problémát vet fel az ötlet, a pontonhidakat ugyanis katonai átkelésre tervezték, nem a több százezres városi forgalomra.

A katonai pontonhíd ötletével Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kereste meg a honvédelmi tárcát, aki ezzel segítené a gépkocsiforgalmat a Margit-híd felújítása alatt. A minisztérium szakemberei szerint a gondolat megvalósítása több problémát is felvet, hiszen a pontonhidakat ideiglenes katonai átkelésre tervezték, ráadásul hiányoznak a forgalombiztonsági berendezések és a közvilágítás is. Meg kellene oldani a két parton a biztonságos le- és felhajtókat is, de az autóbuszok valószínűleg ezzel együtt sem tudnák használni. A hídon meghibásodó járművek elszállításához pedig 24 órás készenlétre lenne szükség – áll a honvédelmi tárca közleményében.

A tárca szerint egy ilyen híd üzemeltetéséhez állandó, erre kiképzett személyzet is kell, ami csak a Magyar Honvédségnél adott. Ez a működtetés időtartama alatt minimum 480 főt igényel a számítások szerint. A hidat egyébként nem lehetne folyamatosan üzemeltetni, mert a nemzetközi vízi közlekedés miatt időnként meg kell bontani a szerkezetet. A minisztérium a várható összköltségeket napi 20 millió forintra teszi, ami nem tartalmazza az eszközök szervizelésének költségeit.

A honvédelmi miniszter helyszíni szemlét rendelt el az árhullám levonulását követően, ahol a honvédség műszaki és a főváros közlekedési szakemberei is megvizsgálhatják a pontonhíd gyakorlati megvalósításának lehetőségeit.