HM: Nem a tálib fenyegetések határozzák meg az afganisztáni feladatteljesítést

A magyar kormány szövetségi kötelezettségvállalásait eddig sem szabta újsághírekhez és ezután sem kíván érdemben reagálni az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokra – közölte szerdán a honvédelmi tárca a magyarokat érintő tálib fenyegetés kapcsán.

A fenyegetésre először egy magyar Közép-Ázsia szakértő utalt internetes blogjában.

Az augusztus 23-i, magyar konvojt ért orvtámadást két nappal követte a tálib fenyegetés. Egy pakisztáni újság honlapjáról átvett és a tálibok egyik szóvivőjének, Zabibullah Mudzsahid-nak tulajdonított szöveg felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja ki katonáit Afganisztánból, mert ellenkező esetben a magyar kontingens újabb tagjainak halálára kell felkészülnie.

A magyar kormány szövetségi kötelezettségvállalásait eddig sem szabta újsághírekhez és ezután sem kíván érdemben reagálni az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokra. “Ezekből egyébként szép számmal olvashatunk, hallhatunk, különösen azokban az időszakokban, amikor a tálib ellenállók akciója a két héttel ezelőtti orvtámadáshoz hasonló eredménnyel végződik” – közölte szerdán este a Honvédelmi Minisztérium.

Korábban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Független Hírügynökségnek azt mondta: meglátása szerint a fenyegetésre alapvetően a magyar kormánynak semmi különöset sem kell reagálnia. Az afgán kormányellenes erők – azaz a tálibok – ugyanis tudják jól, hogy olyankor, ha egy ország katonája meghal, felerősödnek a misszióellenes hangok is. A szakértő azt nem tartja valószínűnek, hogy Magyarországot támadás érné, a tálibok ugyanis ilyen hatókörrel nem rendelkeznek.

Szerinte a kormány feladata most az, hogy a kinti magyar katonák biztonságát erősítse és szavatolja, amennyire csak tudja, az elmúlt időszakban ugyanis az afgán biztonsági helyzet romlott, a tálibok pedig egyre erőteljesebbek és aktívabbak. Az olyan incidens, mint ami nemrég két magyar katona halálát is okozta – megfogalmazása szerint – kikerülhetetlen. A szakértő szerint át kell gondolni az afganisztáni missziót és az újjáépítésben résztvevő csapatok helyett harci kiképzésben részesült egységeket is kell küldeni.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s