HM-kabinetfőnök: nem csökkennek a honvédségi illetmények

Budapest, 2012. október 26., péntek (MTI) – Senki nem dolgozik olyan koncepción, hogy a honvédségnél elvegyék a pótlékokat és csökkentsék az illetményeket – jelentette ki Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kabinetfőnöke pénteken egy budapesti konferencián.

A Globalitás – biztonság elnevezésű tanácskozáson a kabinetfőnök azt mondta: a most működő pótlékrendszert “egyszer majd” felül kell vizsgálni, de a honvédelmi vezetők elkötelezettek a tekintetben, hogy amíg nem tudnak pluszt adni, inkább nem nyúlnak hozzá az illetményrendszerhez.

Szarka Gábor kifejtette: a honvédségi illetményfejlesztés alapja az az egységes közszolgálati életpályamodell lesz, amelynek lényege, hogy ha például egy alezredes a civil munkaerőpiacon folytatná pályáját, akkor képzettségének és egzisztenciális körülményeinek megfelelően arról a szintről folytathassa tevékenységét, amelyen a honvédséget elhagyta.

A kabinetfőnök megjegyezte, hogy a magyar honvédelmi költségvetés évtizedek óta forráshiánnyal küzd. Ezért azt a célt határozták meg, hogy finanszírozható, működőképes rendszert hozzanak létre. A tízéves prognózis szerint 2016-ig nem változik a honvédelmi költségvetésnek a jelenlegi, a GDP-hez viszonyított 0,8 százalékos aránya, 2022-re viszont elérné a GDP 1,39 százalékát. Ezt kormányhatározat rögzíti.

Szarka Gábor előadásában arra is kitért: egyelőre nem tudni, hogy a gazdasági válság milyen fordulatokat vesz. Úgy kell készülni, hogy Magyarország minden várható kihívásra, gazdaságira és katonaira egyaránt képes legyen reagálni.

Az új biztonsági kihívásokról szólva megemlítette az információs biztonságot. Úgy fogalmazott, sok országot jelenleg jobban aggaszt, hogy megtámadják gazdaságuk vagy akár erőműveik információs rendszereit, mint hogy “tankokkal rohannák le” őket. A hadseregeknek, a honvédelmi döntéshozóknak azon kell gondolkodniuk, hogyan reagáljanak ezekre az új kihívásokra, és ehhez hogyan koncentrálják erőforrásaikat – mondta a kabinetfőnök.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából