HM: bővül a honvédségi helikopterflotta

Akt.:
Budapest – Csütörtöktől két helikopterrel bővül a Magyar Honvédség flottája – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Az Országos Mentőszolgálat az MTI megkeresésére hozzátette: a mentőszolgálat vagyonkezeléséből a honvédséghez kerülő helikopterek nem fognak hiányozni a légi mentésből.

A HM a közleményében felidézte, a múlt év végén jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy a magyar állam tulajdonában, de vagyonkezelőként az Országos Mentőszolgálatnál lévő két AS-350B típusú könnyű helikoptert a Magyar Honvédség használja a jövőben.

A gépek csütörtökön repülnek át Budaörsről új telephelyükre, a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisára.
A kiváló műszaki állapotú, gazdaságosan üzemeltethető helikoptereket a Magyar Honvédség kiképzési feladatokra fogja használni. A pilóták és a földi kiszolgáló személyzet felkészítése, úgynevezett típusátképzése június elején kezdődik meg. Ennek befejeztével kerülnek a gépek a Magyar Honvédség hadrendjébe – tették hozzá.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója csütörtök délután az MTI-vel azt közölte: a Magyar Honvédségnek átadandó két AS-350B típusú helikopter a magyar állam tulajdona. Ezek eddig az Országos Mentőszolgálat vagyonkezelésében voltak, de azokat már másfél éve nem használhatták az erre a tevékenységre vonatkozó nemzetközi légügyi előírások miatt.

Ennek nyomán a két helikopter nem fog “hiányozni” a légi mentésből, hiszen azt hét, a nemzetközi előírásoknak mindenben megfelelő EC135-ös mentőhelikopterrel végzi a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. – hangsúlyozta Győrfi Pál.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s