HM: Adminisztrációs hiba miatt kellett leszállnia a magyar gépnek Iránban

Egy Afganisztánba tartó, négyfős magyar katonai delegáció utazott azon a polgári kisgépen, amelynek megszakítva útját le kellett szállni Iránban – közölte a magyar Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztálya a Független Hírügynökség megkeresésére. A minisztérium közlése szerint a gépnek adminisztrációs hiba miatt kellett Teheránban leszállnia, és utána folytathatta útját Afganisztánba. A teheráni beszámolók szerint azonban a magyar katonákat szállító bérelt gép megsértette az iszlám köztársaság légterét, ezért az iráni légierő vadászrepülői leszállásra kényszerítették.

Bár az incidens még szeptember 30.-án történt, az iráni hírügynökség csak egy héttel később, kedden számolt be róla. Az adminisztrációs hibát állítólag az okozta, hogy a repülőgép átrepülési engedélyében felcserélődött a hívójel két eleme, és ennek tisztázása után a Hawker 800-as típusú gép folytathatta útját Afganisztánba.

A gépen annak a magyar csoportnak a tagjai utaztak, akik október elsején átvették a kabuli nemzetközi repülőtér irányítási feladatait – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az első teheráni beszámolók még arról szóltak, hogy amerikai repülőt fogott el a légierő. Később azt közölték, hogy a gép nem az Egyesült Államoké volt, ám amerikai katonák voltak a fedélzeten, majd segélyeket szállító magyar gépet említettek.