HM: A Magyar Honvédség garantálja az ország légterének védelmét

A Magyar Köztársaság légterének védelmét ellátja és garantálja a Magyar Honvédség Gripen és MiG-29-es repülőgépeinek flottája. A nemzetközi repülőnapokon való magyar részvétel költsége pedig 5 és fél millió forint, a töredéke a Magyar Nemzet által állított százmilliós nagyságrendnek – reagált a napilap pénteki cikkére a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy miközben a honvédelmi tárca százmilliós összegeket költ a külföldi légiparádékon való szereplésre, addig néhány hónapja a korábbi kettő helyett már csak egy vadászgép védi a magyar légteret. Pedig a NATO csatlakozás óta mindig egy géppár és két pilótája állt készenlétben.

A szaktárca közleménye szerint a légtérvédelmet biztosító készenléti szolgálatot ellátó eszközök számára, a kiszolgálásukra vonatkozó adatok államtitoknak minősülnek. Az ezekkel kapcsolatos információk közzététele veszélyezteti a Magyar Köztársaság biztonságát. A Magyar Nemzet által elkövezett feltételezett államtitoksértést a Honvédelmi Minisztérium jogi szakértői vizsgálják.