Hivatalosan is átadták a XVIII. kerület első napkollektoros társasházát

Átadták hivatalosan is a XVIII. kerületben az első napkollektorral felszerelt társasházat. A lakók eddigi tapasztalatai szerint a napenergiának köszönhetően fűtésszámlájuk csaknem 60 százalékkal alacsonyabb a felszerelés óta.

Az Alacska lakótelepen a kerületben elsőként egy 50 lakásos társasházat újítottak fel a panelpályázat keretében úgy, hogy a tetőre napkollektorokat szereltek. A jövőben ezek segítségével fűtik majd az épületet és melegítik a vizet.
Mester László, a kerület polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a beruházás 45 millió forintból valósult meg. Egyik harmadát a lakók, másik harmadát pedig az önkormányzat fedezte.

A napkollektorokat még februárban szerelték fel, a lakók azóta már használják. Tapasztalataik szerint nagyon hamar átforrósodnak a meleget adó csövek és a gázszámlájuk is csaknem 60 százalékkal kevesebb – tette hozzá a polgármester.

Mester László beszélt arról is, hogy bár ez az első ilyen ház a kerületben, a hivatalos átadáson több más épület közös képviselője is érdeklődött. Így biztosan mások is élni fognak a lehetőséggel.