Friss hírek

2009.07.03. 14:33

Új jövevényekkel gazdagodott az Állatkert

<p>Állatkölykök és fiókák sokaságával várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Borja van a törpezebuknak, kölykei a rókamangusztáknak, fiókái a tarvarjaknak, sőt a gyűrűsfarkú makik is világra hoztak egy utódot. Az állatkerti ifjúság mellett más látnivalókkal is gyarapodott a városligeti intézmény: a közelmúltban két indiai kecskeantilop érkezett - tájékoztatott az Állatkert pénteken.</p>

A legújabb jövevény a két hete megnyílt új makikifutóban látható: a népszerű gyűrűsfarkú makiknál június 25-én született kölyök. Az apróság most még főként az anyja hasán csimpaszkodik, de az új kifutóban kis szerencsével bárki megpillanthatja, hisz a megújult létesítményt kifejezetten úgy alakították ki, hogy a közönség is bemehessen az állatok közé. A rókamangusztáknál három kölyök is született. A kicsik június 8-án jöttek a világra, de mostanra érték el azt a kort, hogy a nagyközönség előtt is bemutatkozzanak. Az Afrika déli felében őshonos kisragadozókat tavaly szerezte be az Állatkert. A két felnőtt közül a kétéves anyaállat Prágából került Budapestre, a háromesztendős hím pedig párizsi születésű.

Kicsinye van a törpezebuknak is. A háziasított szarvasmarhával közeli rokonságban álló, a hátukon jellegzetes zsírpúpot viselő patások sokáig a tevék mellett laktak. A közelmúltban azonban átkerültek a nemrégiben megnyílt Mérgesház szomszédságába. Így a közönség sokkal jobban láthatja a még áprilisban világra jött borjút. Nemcsak az emlősöknél, hanem az Állatkert madarai körében is volt szaporulat a közelmúltban. A ritka, kipusztulás szélén álló tarvarjaknál összesen 13 fióka kelt ki az elmúlt hetekben. A vadonban már csak pár száz egyed képviseli ezeket az állatokat, állatkerti körülmények között pedig hozzávetőleg 1200 madarat tartanak nyilván.

A kicsinyek mellett más újdonságokat is láthat a közönség. Több évtizedes szünet után ugyanis ismét vannak indiai antilopok a magyar főváros állatkertjében. A kecskeantilop néven is ismert patásfaj eredetileg Dél-Ázsiában, India, Pakisztán és Nepál területén őshonos. A fővárosi Állatkertbe egy fiatal pár került, akik színben most még alig különböznek egymástól. Az antilopok a Nagyszikla oldalában kialakított kifutóban találtak új otthonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!