Nagyvilág

2011.04.21. 18:28

A bolgár gyűlöletbeszéd-törvényt bírálja az EBESZ sajtószabadság-képviselője

<p>Újságírói öncenzúrához vezethet a börtönnel fenyegető új bolgár gyűlöletbeszéd-törvény az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság képviselője szerint. A jogszabály szerint egytől négy évig tartó börtönt kaphatnak a gyűlöletre vagy diszkriminációra felhívó újságírók.</p>

Túlzónak nevezte az új bolgár törvényt csütörtökön Dunja Mijatovics, az EBESZ sajtószabadság képviselője, aki szerint a véleménynyilvánítás szabadságának nemzetközi sztenderdjeit is sérti a jogszabály. A szervezet aggodalmait Mijatovics levélben is elküldte Nyikolaj Mladenov bolgár külügyminiszternek. Az EBESZ vezető tisztviselője azt mondta, csak az erőszakra történő szándékos felhívást kellene büntetni.

A bolgár miniszternek írt levelében Mijatovics úgy fogalmaz, "nagyon fontos, hogy a szabad véleménynyilvánítás veszélyeztetése nélkül találjanak megoldásokat a gyűlöletbeszéd ellen, és a kritizálás joga is megmaradhasson". A boszniai sajtószabadság-biztos szerint, ha az újságíróknak börtöntől kell félniük munka közben, az öncenzúrához vezet és a média pluralizmusát is akadályozza.

Az EBESZ azért is aggódik, mert a büntetőtörvénykönyv múlt heti módosítása előtt nem volt nyilvános vita a kérdésről és a bolgár sajtószervezeteket sem kérdezték meg róla. A szervezet szerint a jogszabály nem határozza meg pontosan a diszkrimináció fogalmát, így különböző értelmezésre van lehetőség.

Az EBESZ a világ legnagyobb regionális biztonsági szervezete, amelyhez 56 európai, közép-ázsiai és észak-amerikai ország csatlakozott.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!