Önök hisznek a véletlenekben?

2020.12.16. 11:27

Jelentősen korlátozta Varga Judit elérését a Facebook

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy miután hétfő reggel a 2022-es országgyűlési választás szempontjából kiemelten fontosnak nevezte a közösségi médiában kifejtett aktivitást, a Facebook mindenféle előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos fiókjával kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzései elérése.

Önök hisznek a véletlenekben? – idézi az Origo Varga Judit a költői kérdését, aki az alábbiakat írta a történtekkel kapcsolatban:

1) Hétfő reggel arról írtam Facebook-bejegyzést, hogy a közösségimédia-aktivitásnak kiemelt szerepe lehet a 2022-es választás során, hiszen az online platformokon keresztül a politikusok közvetlenül, jelentős számú választóhoz eljutnak. Megjegyeztem továbbá, hogy a konzervatív oldal ugyan sokat fejlődött e téren, de nem dőlhetünk hátra, sok még a teendő.

2.) Láss csodát: ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos Facebook-fiókommal kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán.

3.) Nagyon nincs rendben, hogy az életünk minden szegmensét behálózó közösségi médiumok indokolás nélkül, vagy ellenőrizhetetlen indokolással, érdemi, gyors és valódi jogorvoslati lehetőség nélkül akár közszereplőknek, akár vállalkozásoknak, akár magánembereknek letiltsa az oldalát, korlátozza annak elérését, vagy visszautasítsa az oldal felhasználója által megrendelt hirdetéseket.

4) Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát, vagy a technológia és a mögötte álló szereplők uralják majd az életünket és gyerekeink életét. Azért hoztuk létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy minden az online/digitális térben tapasztalható kérdést, anomáliát megvizsgáljunk, és szükség esetén javaslatot tegyünk a jogszabályi környezet megváltoztatására az adatvédelem, a személyiségi jogok, gyermekeink védelme, a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a nemzetbiztonság, a versenyjog és a fair adófizetés terén. Van teendő tehát bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában