Hiteltelen vízórák

Budapest – Csaknem négyszázezer budapesti vízóra után fizethetnek a valóságosnál akár 20-30 százalékkal több vagy kevesebb vízdíjat a fogyasztók. A 830 ezer mellékmérő majd felének rég lejárt ugyanis a hitelesítése, azaz hat évnél idősebb.

A mérésügyi törvény szerint elvben nem is kaphatnának számlát azok a fogyasztók, akiknél ilyen szerkezet van. Kevesen tudják például, hogy az előírt vízszintes helyett ferdén vagy függőlegesen felszerelt mérő is a valóságostól eltérő értékeket mutathat.

A vízóra öregedésével pedig lelassul a szerkezet, és így kevesebbet mér. Budapesten a lejárt hitelességű mérők aránya átlagosan a 45 százalék. Legjobb helyzet a XVIII. kerületben és Kispesten van, ahol ez a szám 31 százalék, a legkritikusabb két városrész Csepel és a XVI. kerület, ahol 57 és 60 százalék az elavult szerkezetek aránya. A fővárosi vízművek ősszel a közös képviselőket, tavasszal pedig egyenként a tulajdonosokat értesíti a lejárt vízórákról.

Ezeket 2008 végéig! hitelesíttetni vagy cserélni kell. 2009-től a szolgáltató felbonthatja a mellékmérőkre vonatkozó szerződést azokkal, akik nem hajlandók együttműködni, ők később a megemelt közös költségben fizetnék meg a vízdíjat.

Kapcsolódó cikkek

Címkék: , , , ,